Pier Luigi Bersani. Foto: Scanpix.

Bersani lyckades inte bilda regering

Oro kan få räntan att skena iväg
1:20 min

I Italien djupnar den politiska krisen. Vänsterledaren Pier Luigi Bersani meddelade ikväll att han inte lyckats forma en regering.

Bara en galning kan ha en önskan att regera just nu, var vänsterledaren Bersanis kommentar igår efter sina misslyckade försök att få stöd från ståuppkomikern Beppe Grillos Femstjärnerörelse i en regering. Sedan dess har chanserna för Bersani att bli Italiens näste premiärminister sett obefintliga ut.

Räntan för Italien, som låntagare, steg också rejält i dag, som svar på att den politiska krisen djupnar.

Ingen magisk lösning har funnits för att bryta dödläget efter valresultatet i februari. Italienarna röstade då fram tre jämnstora politiska block med frontfigurerna Bersani, Berlusconi och Beppe Grillo. Att kunna samarbeta visade sig omöjligt.

Italiens president Giorgio Napolitano har nu ansvar för att hitta en lösning. Han kommer i morgon förmiddag att på nytt ha överläggningar med partierna. Det brådskar med tanke på räntan, som riskerar att skena iväg om det uppstår oro.

Napolitano kan ge någon annan uppdraget att forma en regering eller tillsätta en ny teknokratregering efter Mario Montis.

Ett nyval har sagts vara möjligt först efter att vallagen har ändrats.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".