Tillgängligheten på kärnkraft har varit bättre denna vinter. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Full fart på kärnkraften har gett låga elpriser

Vattenfall om sitt eget jobb: "Världsklass"
2:12 min

Kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals har körts på full effekt 97 procent av tiden i vinter, visar siffror från Vattenfall. Efter att kärnkraften har dragits med tekniska problem lång tid har nu elproduktionen ökat 26 procent jämfört med förra vintern. Det har bidragit till låga elpriser.

– Vi har ju kritiserats en del under tidigare vintrar för att vi har haft lite lägre tillgänglighet, men nu har vi en tillgänglighet som ligger i världsklass och det är vi både glada och stolta över, säger Torbjörn Wahlborg, chef för kärnkraften på Vattenfall.

Tidigare har flera av de svenska reaktorerna stått stilla under långa perioder. Ringhals 2 var till exempel avstängd under lång tid efter en brand när några servicetekniker hade glömt en dammsugare inne i reaktorn.

2009 gjorde FN-organet IAEA bedömningen att den svenska kärnkraften fungerade sämst i Europa och inga kärnkraftverk i världen hade så stor andel oplanerade stopp som de svenska. Det året stod en femtedel av kärnkraften stilla.

Enligt kärnkraftbolagen själva beror en del av problemen på de jättelika investeringar som gjorts under senare år för att renovera kärnkraftverken så att de ska hålla längre och producera mer el.

De närmaste åren planerar Vattenfall att satsa ytterligare 16 miljarder kronor. Men enligt Torbjörn Wahlborg kommer det inte att leda till fler stopp av reaktorerna.

– Vi är inne i ett stort investeringsprogram. Vi kommer att fortsätta att investera, både för att höja säkerheten, för att förlänga livslängden och vi kommer även att fortsätta med en del effekthöjningar. Men min bedömning är att de kommer inte, i någon väsentlig grad, försämra tillgängligheten.

Den här vintern, mellan november och mars, producerade Vattenfalls kärnkraftverk 24 TWh, vilket är en ökning med 26 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har elpriserna varit låga. Genomsnittspriset på den nordiska elbörsen steg aldrig över 40 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med 2010 då priserna steg till 100 öre per kilowattimme.

Men Torbjörn Wahlborg vågar inte lova låga priser kommande vintrar.

– Det är alltid svårt att spekulera i prisnivåer, för det beror på så väldigt många olika faktorer. Men helt klart är att det faktum att vi har kunnat producera så mycket el i våra kärnkraftverk den här vintern absolut har haft en stor inverkan på priset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".