Foto: Phil Moore/Scanpix

Historiskt beslut av FN om offensiv styrka

Första FN-mandatet för offensiv strid
1:36 min

FN har för första gången beslutat om en offensiv styrka, som aktivt ska bekämpa rebeller. Styrkan på cirka 2 500 man ska skickas för att strida i östra Kongo-Kinshasa, efter nära två årtionden av strider där.

Det är de ständigt återkommande rebellupproren i östra Kongo som nu har fått FN att ta ett unikt beslut: att skapa en offensiv styrka med direkt uppgift att strida mot utpekade rebellgrupper i området.

Det är första gången hittills FN ger ett direkt mandat att strida offensivt till någon av sina utsända trupper.

Stridsstyrkan på 2 500 man ska främst bestå av soldater från Tanzania, Mocambique och Sydafrika och ska sättas in redan i juli.

Beslutet i FN:s säkerhetsråd var enhälligt, och enligt resolutionen ska styrkan vara "robust och mycket mobil" och neutralisera samt avväpna rebellgrupper och hindra att de sprider sig.

I Kongo finns redan en av världens största FN-styrkor, men trots att det är en styrka på nära 20 000 man har den inte lyckats skapa fred.

Senast i höstas tog rebellgruppen M23 över Goma, en av de större städerna i öster. Vare sig den nationella armén eller FN-styrka lyckades stoppa M23.

I östra Kongo härjar också en rad andra rebellgrupper som terroriserar lokalbefolkningen, dödar våldtar och plundrar. Uppåt två miljoner människor är på flykt från sina hem.

Trots att det är fred sedan tio år tillbaka i resten av det väldiga Kongo-Kinshasa, så omöjliggör rebellerna i öster både varaktig fred och utveckling i den mycket fattiga östra Kongo.

Fattigt på utveckling vill säga, trots den rikedom av värdefulla mineraler som finns där, och som göder striderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".