Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Misstänkt kartell bland flyttfirmor

Ska ha pågått sen 2007
1:15 min

Konkurrensverket misstänker att flera flyttfirmor fuskat sig till fördelar vid offentliga upphandlingar, skriver tidningen Upphandling24. Efter ett samordnat tillslag tidigare i år är ett tiotal bolag indragna i utredningen.

Konkurrensverket misstänker att flera flyttfirmor fuskat sig till fördelar vid offentliga upphandlingar, skriver tidningen Upphandling24. Efter ett samordnat tillslag tidigare i år är ett tiotal bolag indragna i utredningen.

Efter att ha fått in tips om något inte stod rätt till har Konkurrensverket analyserat flera upphandlingar av flytt- och magasineringstjänster. Det ledde till att myndigheten för ett par månader sedan genomförde ett tillslag mot flera bolag med säte i Stockholms- och Jönköpingstrakten.

Ett trettiotal personer deltog i insatsen och beslagtog bland annat material i datorer och andra affärshandlingar, skriver Dagens Nyheter.

Flyttfirmorna misstänks ha delat upp landet mellan sig och samverkat om anbuden. Bolagen ska ha fått fördelarna genom att på ett avancerat sätt manipulerat det poängsystem som tillämpas vid offentliga upphandlingar.

Resultatet blev att flyttfirmorna som samarbetat fått bra genomsnittspoäng och därmed ramavtal. Det hela ska ha pågått sedan 2007, kanske ännu längre tillbaka, enligt Konkurrensverkets misstankar.

Två av de flyttfirmor som nu utreds av Konkurrensverket ligger bra till för att tilldelas statliga flyttjänster.

- Vi bevakar naturligtvis vad som händer i det här ärendet och skulle det komma en lagakraftvunnen dom så kan vi agera. Men det är först då vi agerar. Det är en grund för att utesluta leverantör från upphandling och avtal, säger Ylva Grahn Agering, avdelningschef på Statens inköpscentral.

Enligt Konkurrensverkets chefsjurist Per Carlsson analyseras nu dokumenten som har beslagtagits vid tillslaget, för att eventuellt följas upp med intervjuer med de undersökta företagen.

Han betonar att än så länge handlar det om misstänkt kartellbildning. Om Konkurrensverket stärks i sina misstankar kommer myndigheten att föra ärendet vidare till domstol. Skulle företagen sedan fällas i domstol kan de få betala en avgift som motsvarar upp till 10% av företagens omsättning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".