Vänsterledaren Pier Luigi Bersani misslyckades med att bilda regering. Foto: Scanpix.

Fortsatt politiskt kaos i Italien

"Marknaderna är oroliga över oss"
1:33 min

Intensiva förhandlingar pågår nu i Italien för att undvika ett nyval. Detta efter att vänsterledaren Pier Luigi Bersani i går kväll meddelade landets president att han hade misslyckats med att forma en regering.

Italiens president Giorgio Napolitano har nu landets politiska framtid i sin hand. Än en gång har den 87-årige mannen fått gripa in för att finna en lösning efter att valet slutade i trejämnstora block, som inte samarbetar.

På förmiddagen började han konsultationerna med partierna för att granska alternativen.

Vänsterledaren Pier Luigi Bersani gav upp regeringsbildningen efter orden "endast en galning kan önska att regera just nu", medan ståuppkomikern Beppe Grillo jublar över kaoset och hoppas på nyval.

Högeralliansen, med Silvio Berlusconi som frontfigur, säger sig öppen för att stödja Bersani i utbyte mot att de i april får tillsätta nästa president - en post som ju visar sig vara allt annat än bara en titel.

Kommentatorn Stefano Folli säger på dagstidningen Il Sole 24 Ores hemsida att president Napolitano kan välja ett icke-politiskt namn som premiärminister.

– Icke nödvändigtvis en ekonom som Mario Monti, men en person utan koppling till partierna, tror Folli kan bli näste regeringschef.

Han understryker brådskan:

– Marknaderna är oroliga över oss, konstaterar Stefano Folli.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".