Ett porträtt av den förre presidenten Nelson Mandela i en park i Soweto, Sydafrika. Foto: Denis Farrell/Scanpix.

Sydafrika väntar spänt på nyheter om Mandela

Läkare: Han svarar bra på behandlingen
1:21 min

Enligt Sydafrikas presidentkansli är den aktade och älskade landsfadern Nelson Mandela vid gott mod på sjukhuset, där han behandlas för en infektion i lungorna.

"Sydafrika går en spänd påsk till mötes" lyder rubriken på en av landets nättidningar, som ständigt uppdateras med det lilla som kommer ut om Nelson Mandelas hälsa.

Nu på eftermiddagen gick presidentkansliet ut och sa att Mandela är vid gott mod på sjukhuset, där han behandlas för en infektion i lungorna sedan knappt två dygn tillbaks. Enligt läkarna svarar han bra på behandlingen.

Vilket sjukhus han befinner sig på hålls hemligt. En samling journalister står och väntar utanför Nelson Mandelas hus i Johannesburg, men det råder snarast en lugn väntan i landet. Det är femte gången på två år Nelson Mandela behandlas på sjukhus, och om drygt tre månader fyller nationens ikon 95 år.

Madiba - som han familjärt kallas här - är aktad och beundrad världen över, för sin kamp mot apartheid och sin ovärderliga insats för en fredlig övergång till demokrati. Men här i Sydafrika är han snarast älskad på samma sätt som en kär och nära familjemedlem av stora delar av befolkningen.

Sydafrikas president Jacob Zuma sa till brittiska BBC i går att folk inte ska få panik, och citerade ett ordspråk på sitt modersmål zulu.

– När någon som är mycket gammal går bort säger vi att han eller hon har fått komma hem. Det är något av det vi borde tänka på, sa Zuma.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".