Nordkorea höjer stridsberedskapen

Nordkorea försätter sina strategiska robotar i stridsberedskap, provocerat av att USA låtit stealth-bombplan med kapacitet att bära kärnvapen flyga över Sydkorea under de pågående militärövningarna.

Den nordkoreanska ledningen uppfattar USA:s och Sydkoreas årliga militärövningar som en genomgång för krig. Den här gången har de nordkoreanska protesterna varit särskilt högljudda. Irritationen har spätts på av de FN-sanktioner som infördes efter Nordkoreas uppskjutning av en långdistansraket i december och det tredje kärnvapenprovet som utfördes förra månaden.

Den unge ledaren Kim Jong-Un gav order om den höjda beredskapen på fredagen efter ett krismöte med högsta militärledningen.

I händelse av en "huvudlös" amerikansk provokation, ska de nordkoreanska styrkorna "obarmhärtigt anfalla USA:s fastland, militärbaser i Stilla havet, inklusive Hawaii och Guam, samt i Sydkorea", sade Kim enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Ordern gavs efter att den amerikanske försvarsministern Chuck Hagel, under stigande spänning på den koreanska halvön, sagt att USA inte kommer att huka sig inför "krigiska hot" från Nordkorea och är redo att besvara "alla eventualiteter".

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterar med hänvisning till en militär källa att en kraftigt ökad aktivitet har iakttagits vid Nordkoreas anläggningar för medel- och långdistansrobotar. Sydkoreas försvarsdepartement bekräftade uppgiften, men sade att "alla strategiska platser i Nordkorea hålls under intensiv bevakning".

Både Kina och Ryssland uppmanar alla parter att förhindra att den spända situationen inte förvärras. En talesman för det kinesiska utrikesdepartementet hoppas att alla parter agerar för att vända läget.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov uppmanar berörda parter att skapa förutsättningar så att förhandlingar kan återupptas.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta: Övning ökar spänningen

Under mars och april genomför USA:s och Sydkoreas försvarsmakter två gemensamma manövrar, Key Resolve och Foal Eagle, i syfte att öva sig i att "försvara Koreahalvön".

Den kortare övningen Key Resolve leddes i år för första gången av Sydkorea, som deltog med 10 000 man. USA deltog med 3 500 militärer.

I Foal Eagle deltar 10 000 amerikanska soldater, de flesta är vanligtvis inte baserade i Sydkorea.

Nordkorea ser sig hotat av övningarna och den stora närvaron av soldater, hangarfartyg och stridsflyg.

Tidigare i mars förklarade Nordkorea att vapenvilan från 1953 är ett "dött papper" och sade att man bryter kontakten med Sydkorea.

Källor: USA:s styrkor på Koreahalvön och Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista