Påve Franciskus ber under långfredagens mässa i St.Peterskyrkan i Vatikanen. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.

Påven bad för både kristna och muslimer

Minnet av Jesu korsfästelse och död hedrades av kristna världen över under långfredagen. Den nya påven Franciskus deltog i en traditionell ceremoni runt Colosseum i Rom. Påven bad för Mellanöstern, "sönderslitet av oförrätter och konflikter". Han bad för de kristna i regionen och för "våra muslimska bröder".

– Kristna måste besvara det onda med det goda, bära korset själva som Jesus gjorde, sade han. 

Franciskus bevittnade ceremonin från en baldakin med utsikt över den 2 000-åriga romerska amfiteatern. 

Brasilianska, kinesiska, italienska, libanesiska och nigerianska troende turades om att bära träkorset vid Colosseum, där det allmänt tros att kristna blev martyrer. 

Påskhelgen betyder bråda dagar för den 76-årige nyvalde påven. På skärtorsdagen inledde han påskhögtiden med att besöka ett ungdomsfängelse där han tvättade och kysste tolv fångars fötter. Han fortsatte med att på långfredagen läsa Bibelns passionsberättelse i Peterskyrkan. 

Senare under dagen ledde Franciskus ceremonin Via Crucis, Korsets väg, vid Colosseum. Kvällen avslutades med en påskvaka i Peterskyrkan, och på söndagen väntar en mässa inför tiotusentals pilgrimer på Petersplatsen. Då ska påven hålla sitt traditionsenliga tal "Urbi et orbi", till staden och världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".