"Cypernpengar kan vara förlorade för gott"

Det kommer uppgifter om att de som har stora belopp på cypriotiska bankkonton kan komma att förlora långt mer än vad som sagts hittills.

En källa som enligt Reuters har direkt insyn i de fortsatta planerna för att rädda Cyperns ekonomi, säger till nyhetsbyrån att kontohavare med mer än hundratusen euro i Bank of Cyprus kommer att erbjudas aktier värda 37,5 procent av det faktiska innehavet. Resten av pengarna på dessa konton kan enligt källan vara förlorade för gott för kontohavarna.

Det skulle innebära mer än sextioprocentiga förluster för enskilda kontohavare, istället för de 30 till 40 procent som det hittills talats om.

Enligt Reuter kommer de nya, tuffare villkoren att presenteras under lördagen. Enligt uppgift är syftet med de hårdare reglerna att tydligt visa att Cypern inte längre kommer att tillhandahålla banktjänster för personer som vill tvätta eller gömma undan pengar. 

Samtidigt riskerar åtgärderna att skynda på den ekonomiska tillbakagången och medföra än större förluster när det gäller den cypriotiska arbetsmarknaden.

De som har kontoinnehav på mindre än 100 000 euro berörs inte av de nya reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".