1 av 3
Cyprioter väntar på att få komma in på en bank i Nicosia. Arkivfoto: Scanpix.
2 av 3
Cyperns president Nicos Anastasiades. Foto: Scanpix
3 av 3
"Pin" som föreställer ett cypriotiskt euromynt. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Rika förlorar mer än väntat på Cypern

Rollen som finanscentrum krymper kraftigt
1:32 min

På krisdrabbade Cypern står det nu klart att de som har mycket pengar på de största bankerna kommer att förlora mycket mer än vad som tidigare beräknats. Därmed blir frågetecknen ännu större kring Cyperns roll som finanscentrum.

– Alla måste göra uppoffringar. Finanskrisen i landet kräver av oss alla att dela bördorna, säger president Anastasiades inför en konferens med statsanställda i huvudstaden Nicosia.

Enligt den plan som läcktes ut till medierna i går, kommer de som har mer än 100 000 euro på den största banken Bank of Cyprus, att förlora mycket mer än vad som tidigare beräknats.

Enligt planen, kommer mer än en tredjedel, 37,5 procent av pengarna att försvinna direkt. Pengarna ska användas till att rensa upp i bankens konkursmässiga finanser.

Det finns visserligen en chans att delar av pengarna kommer tillbaka i framtiden. Detta eftersom insättarna ska kompenseras med aktier i banken som kanske stiger i värde. Men det är än så länge mycket osäkert.

Det är ändå bara en del av de möjliga förlusterna. Enligt nyhetsbyrån AP kommer dessutom ytterligare drygt 20 procent av pengarna att ligga frysta i banken och bara betalas ut om banken kommer på fötter igen.

Cypern kommer därmed sannolikt att få se sin viktiga roll som finanscentrum att krympa kraftigt eller försvinna. Det kommer att ta lång tid att ersätta jobben och intäkterna som försvinner med något annat.

Samtidigt inleds nu undersökningar om vad som hänt i bankerna de senaste åren som bidragit till att göra dem konkursmässiga. Det finns uppgifter om att företag och privatpersoner med goda kontakter fått stora lån avskrivna.

Liksom att de fått förhandstips och hunnit flytta ut många miljarder ur landet, innan deras bankkonton frystes.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".