Foto: Vincenzo Pinto/Scanpix.

Presidenten väntas avgå i politiskt förlamat Italien

Många ropar på nyval
2:10 min

Det politiska kaoset i Italien förvärras dag för dag. Presidenten Giorgio Napolitano hade i går en ny samtalsrunda med de politiska partierna, för att hitta en öppning så att Italien kan få en regering. Men nu kan det i stället bli presidenten själv som hoppar av.

Just nu är det starkaste alternativet att president Napolitano avgår, skriver tidningen La Repubblica och hävdar att man i presidentpalatset Quirinale inte längre letar efter ett namn på en tänkbar premiärminister.

Flera italienska tidningar har samma budskap i dag: President Napolitano överväger att själv avgå i förtid, för att därmed lämna över till någon annan, som kan utlysa nyval.

Läget är totalt blockerat mellan de tre ungefär jämnstora politiska krafterna; Pier Luigi Bersanis vänsterallians, Silvio Berlusconis högerallians och Beppe Grillos Femstjärnerörelse.

Vänstern är i täten och fick därför uppdraget att försöka bilda regering, men i torsdags kväll meddelade ledaren Bersani att det var helt omöjligt.

President Napolitano gjorde då i går om hela samtalsrundan med partierna, som snarare verkar ha grävt ner sig ännu djupare i sina skyttegravar.

Lösningen att tillsätta en opolitisk premiärminister eller någon form av teknokratregering döms ut helt och hållet av både Berlusconi och Grillo, som nu vill få ett nyval. De vill se folkvalda personer styra Italien, säger de.

Berlusconis högerallians toppar numera opinionsmätningarna och Grillo tror sig också ha allt att vinna på att italienarna röstar igen.

I går manade affärstidningen Il Sole 24 Ore: "Sluta spela! Varannan ung italienare är utan jobb."

I dag lyder tidningarnas rubriker "Omöjligt uppdrag", "Ha förbarmande, snälla" och "Förlamning".

Italien är eurogruppens tredje största ekonomi. Kreditvärderingsinstitutet Moodys har sniffat flera dagar på att sänka Italiens betyg som låntagare.

Landet har i efterkrigstid haft få regeringar som varat mer än något år, men dagens politiska kaos riskerar att få allvarliga ekonomiska konsekvenser, inte bara i Italien, utan också i omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".