Foto: Vincenzo Pinto/Scanpix.

Italiens president Napolitano sitter kvar

Stabilitet nyckelord i ekonomisk kristid
1:32 min

Italiens president Giorgio Napolitano meddelade i dag att han tänker sitta kvar hela sin presidentperiod – tvärtemot tidigare spekulationer om att han skulle avgå. För att lösa den politiska krisen har han bett två olika grupper att presentera ett regeringsprogram.

De italienska tidningarnas spekulationer i dag om att president Giorgio Napolitano tänkte avgå för att öppna för ett nyval kom på skam.

Den 87-årige statschefen tycks fast besluten att inte släppa ansvaret för det politiska kaos, som nu hänger över italienarna.

Den italienske presidenten vet mycket väl, hur riskabel situationen är ekonomiskt för hans land och att omvärlden nu följer Italien mycket, mycket noga.

Han har därför skapat två grupper, som ska presentera sociala och ekonomiska förslag, vilka ska kunna utgöra stommen i ett regeringsprogram.

Hans förhoppning är tydligen att detta program ska kunna leda fram till en regering.

I parlamentsvalet i februari röstade italienarna fram tre jämnstora politiska block, som alla vill se sig som vinnare, och som inte samarbetar.

President Napolitano har förgäves haft flera överläggningar med dem. Han har med alla medel velat undvika nyval, eftersom vallagen bör ändras, så att inte olika partier vinner i underhus och överhus.

Italien har haft årliga regeringsskiften i efterkrigstid, men stabilitet är ett nyckelord nu, i den ekonomiska krisen.

Tills vidare regerar Mario Monti Italien, underströk president Napolitano i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".