S-ledningen i landet har förnyat och föryngrat sig

1:29 min

Socialdemokraterna har genomgått ett tydligt ledarskifte, med fler unga, ute i landet. Men trots förnyelsen är det få företrädare med utomeuropeisk bakgrund på toppositioner. Men partiet behöver breddas mer, medger partisekreteraren Carin Jämtin.

– Vi måste jobba vidare med att se till att det finns människor av olika härkomst, som är födda i Sverige, inte födda i Sverige, som kommer från både den afrikanska kontinenten eller Latinamerika eller arabvärlden eller Asien, säger Carin Jämtin.

I tjugo års tid har partiet arbetat med varvade listor för att få upp kvinnorepresentationen. Det tycks nu ge resultat.

Snart kommer partiet att ledas av kvinnor i alla de stora städerna - Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping och Örebro.

Det är inte det enda tecknet på ett tydligt ledarskifte ute i landet. Hälften av partiets toppnamn i de tjugo största kommunerna är födda på 70-talet.

Över hälften har suttit i kortare tid än fem år. Men personer med utomeuropeisk bakgrund har svårt att hävda sig - något som också bekräftas av en färsk rapport från ungdomsförbundet SSU.

Men partisekreteraren Carin Jämtin tror inte på någon kvotering för att öka mångfalden på listorna.

– Jag vill inte hamna i ett samhälle där man räknar hur stor procent av en församling som är invandrare. Hur räknar man det? Ska man vara född här? Ska man ha båda föräldrarna födda här? Det finns en massa sådana ”etnifieringar” som jag inte gillar, säger Carin Jämtin.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Karin Eriksson

Godmorgon, världen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista