Biståndsminister Gunilla Carlsson vill ta bort biståndet till länder i Sydamerika. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Regeringen på väg att slopa bistånd till Latinamerika

Länderna har medelinkomster i dag
1:49 min

Biståndet till länder i Latinamerika är på väg att tas bort. Detta efter förslag från biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Sida har tagit fram ett förslag där biståndet tas från Bolivia, Colombia och Guatemala.

Det protesterar bland andra Folkpartiet emot och kräver nu samtal inom regeringen för att förhindra en nedläggning av biståndet på en hel kontinent.

– Jag känner mig personligen väldigt tveksam till det. I dag har vi närvaro i Bolivia, Colombia och Guatemala och där försöker vi stötta utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har sett brister och vi har också sett att vi kan göra en positiv skillnad i de här länderna, säger Christer Winbäck, biståndspolitisk talesperson i Folkpartiet.

Förslaget att lägga ner biståndet i de sista tre länder i Latinamerika där Sverige ger bistånd kommer från biståndsorganet Sida. Argumentet bygger på biståndsminister Gunilla Carlssons ställningstagande i budgeten för i år.

Där står att regeringen i huvudsak ska stödja fattiga människor i fattiga länder. Bolivia, Colombia och Guatemala räknas officiellt som medelinkomstländer. Biståndet som är cirka en halv miljard kronor kan därför upphöra enligt Sida.

Socialdemokraterna protesterar också mot planerna.

– Jag tycker det är fel. Jag tycker vi har ett bredare ansvar och en större uppgift än så. Det är ju så att utveckling är något som tar väldigt lång tid. Vi behöver vara tålmodiga, uthålliga och målinriktade. Och jag tycker inte uppgiften är slut bara för att ett land har blivit ett medelinkomstland, säger Kenneth G Forslund, biståndspolitisk talesperson i Socialdemokraterna.

Omläggningen av den svenska biståndspolitiken gör att en mycket stor del av världens fattiga människor inte får del av svenskt bistånd. Tre fjärdedelar av världens fattiga bor enligt biståndsminister Gunilla Carlssons budgettext i medelinkomstländer. Hon säger att frågan om Latinamerika ska diskuteras i regeringen, men att målet är att det ska bli färre mottagarländer:

 - Det finns väldigt mycket fattigdom och förtryck i världen och Sverige kan inte vara överallt med allting, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".