Livsfarlig arbetsmiljö på bästa sändningstid

"Bara en tidsfråga innan det händer någonting"
2:03 min

Byggprogram i tv bryter regelbundet mot arbetsmiljölagen, säger flera experter i P1:s Kaliber, som har granskat de senaste säsongerna av de tre största byggprogrammen. I två av dem finns allvarliga brister i nästan varje avsnitt.

– Om jag tittar på vad som skulle kunnat inträffa så kan jag se på flera av programmen att dödsolyckor skulle nog inte vara så långt ifrån skulle jag vilja säga så att det är jätteallvarliga saker. Och det är bara en tidsfråga innan det händer någonting, säger Tomas Kullberg, regionalt huvudskyddsombud på fackförbundet Byggnads, som arbetar med att inspektera byggarbetsplatser.

Promenader på ruttna tak, livsfarliga balansakter utan säkring högt över marken och vårdslös hantering av motorsågar och grävskopor. När Kaliber går igenom de senaste säsongen av tv-programmen Byggfällan i TV3 och Bygglov i TV4 tillammans med Byggnads huvudskyddsombud Tomas Kullberg och Sveriges Byggindustriers arbetsmiljösamordnare Anders Fredriksson - hittar de bristande säkerhet i samtliga avsnitt.

"En sak ska man ha klart för sig, här på Bygglov går vi aldrig emot några säkerhetsföreskrifter alls. Så länge man inte kör upp Willy mer än tre meter från marken i skopan så är det ingen som helst fara."

I många fall handlar det om allvarliga problem. Att varken ha byggställning eller livlina när man jobbar på höga höjder är extremt farligt, enligt Anders Fredriksson. 

– Det är ett lagbrott att jobba på det här sättet. Vi har en alldeles utmärkt arbetsmiljömyndighet och en bra arbetsmiljölagstiftning som anger vad vi får och inte får göra. Det här är ju ett klart brott mot den lagstiftningen, säger han.

Kaliber pratar också med flera inspektörer på Arbetsmiljöverket som berättar att de här tv-programmen också påverkar säkerhetstänkandet ute på arbetsplatser runt om i landet. Agneta Axelsson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand, har flera gånger träffat småbyggare som hänvisar till tv-programmen när de blir påkomna med egna brister.

– Det blir ju en argumentation, för de tycker att det de ser på tv är rätt, säger hon.

Nicke Johansson ansvarar för arbetsmiljöfrågor på Metronome Film & Television, som äger de produktionsbolag som gör både Byggfällan och Bygglov. Han bekräftar att säkerhetsarbetet inte fungerat som det ska. Fokus har legat på att göra bra tv och inte på att se till att produktionerna har kunskap om och följer arbetsmiljölagstiftningen.

Men borde man inte ha gjort det här innan man drog igång produktionen?

– Det borde man ha gjort, absolut.

Varför blev det inte  så?

– Det kan jag inte svara på. Men det är uppenbart att det inte har skett i alla sammanhang, säger Nicke Johansson på Metronome Film & Television.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".