Staden New York inför betalda sjukdagar. Foto: Mark Lennihan/Scanpix

New York öppnar för betald sjukledighet

Sjukdom kan betyda avsked
2:30 min

I USA finns det ingen allmän rätt till betald sjukledighet. Men från och med nästa år kommer alla anställda i staden New York - utom de som jobbar i småföretag - ha rätt till fem dagars sjukledighet per år.

– Det låter fantastiskt. På mitt jobb har vi ingen rätt till sjukledighet alls, säger Roland. 

Han vill inte säga sitt efternamn av rädsla för att hans identitet på något vis ska komma fram till hans arbetsgivare. Roland sitter i förarhytten till sin lastbil, just beredd att börja leverera matvaror till en livsmedelsbutik.

 – Om man är sjuk så får man ta en semesterdag. Har man ingen semesterdag är man körd, säger han. 

Till saken hör att han, som många, bara har två veckors semester. I USA finns det ingen federal allomfattande lag som ger rätt till sjukledighet. Resultatet är att mängder med folk går till jobbet trots att de är sjuka. Speciellt svårt blir det om man har ett sjukt barn. 

Vad som finns är en bestämmelse att om man är riktigt "allvarligt sjuk" kan man få vara borta från jobbet utan att riskera att bli avskedad plus att företag på egen hand kan införa sjuklön. I städerna San Francisco och Washington har man infört lokala regler om betald ledighet. Nu följer den största staden New York efter. 

Från och med första april nästa år ska de anställda få fem betalda sjukdagar per år, men bara om man arbetar i företag med mer än 20 anställda. I mindre företag ska man kunna få vara borta - men utan betalning och arbetsgivaren ska inte ha rätt att avskeda en. Det är annars en realitet. 

På Rolands jobb är det hårda regler.

– Första gången man är hemma på grund av sjukdom får man en varning, andra gången blir man avstängd för en tid utan lön, tredje gången avskedad, säger han. 

– Jag har blivit avstängd en gång, säger Roland.

Han fick ryggont på grund av alla tunga lyft i jobbet och tvingades att stanna hemma. För det blev han avstängd en vecka utan lön. Många arbetsgivare i New York är dock mer generösa, åtminstone om man är höginkomsttagare. Av dem har fyra av fem betald sjukledighet, bland låginkomsttagarna är det bara två av fem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".