Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slopat bistånd till Latinamerika får kritik

Publicerat söndag 31 mars 2013 kl 15.18
"Sverige behövs i de här tre länderna"
(1:56 min)

Sida har utarbetat ett förslag om att Sverige ska ta bort de sista biståndsländerna i Latinamerika - Bolivia, Colombia och Guatemala. De är numera officiellt medelinkomstländer, inte fattiga stater. Men fattigdomen är utbredd där, anser Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.

– De tre länderna har ju fattigdom så att det räcker för att fortsätta vara låginkomstländer, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Det är biståndsminister Gunilla Carlsson som välkomnar ett förslag om utfasat bistånd till Latinamerika. Det följer biståndets allmänna inriktning om att Sverige måste prioritera och satsa på fattigare stater.

– Det finns väldigt mycket fattigdom och förtryck i världen och Sverige Kan inte vara överallt med allting, säger Gunilla Carlsson.

Anneli Rogeman är vd för biståndsorganisationen Kooperation utan gränser. Hon hävdar också, liksom Latinamerikagrupperna, att fattigdomen är utbredd i Bolivia, Colombia och inte minst i Guatemala. Indraget bistånd får konsekvenser.

– Jag det får effekten att de fattiga fortsätter att vara fattiga och att svälten fortsätter att pågå, säger Anneli Rogeman.

Kooperation utan gränser har en stor del av sin verksamhet i Latinamerika och är beroende av Sidas pengar. Anneli Rogeman menar att regeringen bör tänka om. Bistånd till fattiga i medelinkomstländer behövs.

– Ja, det gör det absolut, därför att 75 procent av världens fattiga lever i medelinkomstländer i dag. Det är ett feltänk att det bara finns fattiga i de fattigaste länderna, säger hon.

Latinamerikagrupperna menar att Sverige skulle tappa kontakt och närvaro i dessa länder som just nu går igenom viktiga processer, inte minst en demokratisering, menar Francisco Contreras.

– Sverige behövs i de här tre länderna för att fortsätta stödja demokratiprocessen som pågår i de här länderna, säger han.

Biståndsministerns uttalande om att fattigdomen är utredd och att Sverige inte kan finnas överallt ger Francisco Contreras inte mycket för.

– Det säger nästan ingenting. Vi pratar inte om att Sverige ska finnas överallt i Latinamerika. Men vi menar att det finns i dag tre länder som får stöd från Sverige och där det pågår viktiga processer som Sverige borde stödja, säger Francisco Contreras.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".