Hamid Karzai. Foto: Scanpix.

Karzai öppen för talibankontor

Karzai: "Vi vet att de vill tala med oss"
1:29 min

Den afghanska presidenten Hamid Karzai är i dag i Qatar för samtal om öppnandet av ett talilbankontor i Doha. Det skulle kunna bli ett sätt att få till fredssamtal, för att få slut på det långa kriget.

Relationen mellan talibanerna och den afghanska regeringen, beskrivs av en tidigare talibankrigare:

– Vi är i krig med varandra och kriget fortsätter, tills vi får fredssamtal, sa han till tv-kanalen al-Jazeera.

Att talibanerna får en egen lokal i Doha, där fredssamtal kan föras, ses som viktigt för att nå ett slut på det långa kriget. Men president Hamid Karzai har tidigare vägrat acceptera ett talibankontor, av rädsla för att hans regering kommer exkluderas och samtalen bara föras med USA som motpart. Talibanerna har också vägrat tala med Karzai, som de kallar USA:s knähund.

Men inför resan till Doha, lät Karzai optimistisk:

– Vi vet att de vill tala med oss, sa Karzai.

I dag talar han alltså, förvisso inte med talibanerna, men med emiren av Qatar om att ett talibankontor ska öppna. Ett villkor som ställts, är dock att kontoret bara får användas för fredssamtal.

I slutet av 2014 ska de utländska trupperna lämna Afghanistan, då måste en politisk process och en försoning vara igång, enligt bedömare.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".