Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Hårt tryck på industrins parter att få avtal i hamn

"Tålamodet kan tryta på andra håll"
1:40 min

I dag löper kollektivavtalen ut för många anställda på den svenska arbetsmarknaden. Det gäller bland annat inom handeln och i kommuner och landsting. Men alla väntar på att industrin ska bli klar med det första, normerande löneavtalet. Det kan komma ett slutbud från medlarna under kvällen.

Det är midnatt som gäller om nya avtal ska finnas på plats innan de gamla löper ut. Hinner inte industrin med det tidsschemat blir det avtalslöst tillstånd och det är möjligt att lägga konfliktvarsel.

I avtalsrörelsen ska nya löner bestämmas för omkring 2,6 miljoner anställda. I dag är det en av de viktigaste dagarna, den 31 mars.

De gamla avtalen för anställda inom industrin löper alltså ut, likaså avtalen för dem som jobbar i butiker och på lager, och för många kommun- och landstingsanställda.

Det är industrin som är konkurrensutsatt från omvärlden, och därför är parterna överens om att det är industrin som ska bestämma löneökningstakten.

Men slutbudet från industrins medlare, som alltså kan komma i kväll, skulle ha kommit redan den 22 mars.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt trögt, besvärligt och svårt, sa IF Metall-fackets ordförande Anders Ferbe om förhandlingsläget i veckan.

Om inte industrin lyckas komma överens om det normerande avtalet, det så kallade märket, ökar risken för konflikt och att en del fackförbund försöker få mer än andra.

– Det finns många avtalsområden utanför industrin som nu ligger i vänteläge och avvaktar de första märkessättande avtalen. Det är klart att tålamodet kan tryta på andra håll, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på tjänstemannafacket Unionen.

Parallellt med industriförhandlingarna har LO och Svenskt Näringsliv återupptagit förhandlingarna om bland annat föräldraförsäkringen i dag, och fack och arbetsgivare i byggkonflikten har fått ett bud från medlarna.

De ska svara i morgon eftermiddag och målet är att undvika en storstrejk i byggbranschen, som kan bryta ut på tisdag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".