Steve Fredriksson, vd KF Värmland.

Ägare försöker rädda krisande KF

Ägare: "Vi har satsat för att det här ska vändas"
1:37 min

KF, som bland annat äger Coop, tvingades förra året låna ytterligare pengar av sina ägare. Därmed har skulden till ägarna stigit till en dryg miljard. Det motsvarar KF:s förlust förra året.  En av långivarna är KF Värmland, där vd Steve Fredriksson hoppas att lånet ska stoppa förlusterna inom KF.

– Vi tror ju naturligtvis på att Kooperationen ska få en bra utveckling i Sverige.  Så då tar vi ett ägaransvar, vi äger ju en del av KF, och går in med likvida medel så att vi kan förändra verksamheten och få en bra fortsättning i framtiden, säger Steve Fredriksson, vd KF Värmland.

KF Värmland är en av de konsumentföreningar som skjutit till pengar för att rädda KF - Kooperativa Förbundet. 

Än är det inte offentligt hur många föreningarna som ställt upp med pengar, men från Värmland kom  28 miljoner.

Efter att ha bett om ytterligare ekonomisk hjälp är KF nu skyldig sina ägare en dryg miljard kronor. Pengar som enligt KF ska vara en buffert för att undvika framtida hål i kassan.

Samtidigt visar lånen hur pengarna rinner ur KF. Förlusten de två senaste åren har varit en miljard kronor.  Trots det utlovar koncernchef Frank Fiskers vinst redan i år. Steve Fredriksson, vd för  Konsum Värmland, delar den framtidstron.

– Jag tror att man reder ut det här och känner ingen jätteoro. Vi har ju lånat ut pengar och satsat för att det här ska vändas och tror på att man kommer att göra det, säger han.

Samtidigt finns det en frustration över att KF inte lyckas tjäna pengar. Inte minst eftersom flera lokala föreningar  går med vinst. Dit hör till exempel Bohuslän Älvsborg, Gävleborg och Coop Nord.

En som talar klarspråk om att KF:s miljardförluster är bekymmersamma är Gerd Karlsson. Hon sitter  i KF Värmlands förtroenderåd, som är kooperationens motsvarighet till styrelsen i ett börsbolag.

– Det känns inte alls bra. Vi är oroliga för det och jag tror att vi har stor anledning att vara det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".