Alla fem facken sa nej till medlarbudet

Ordföranden i facket Unionen Cecilia Fahlberg
0:34 min

Samtliga fem fackförbund inom industrin har avvisat medlarnas slutbud om ett treårigt avtal för industrin. De fem är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livs samt fackförbundet GS.

Det innebär att det inte blev något avtal för industrin, samt att avtalet därmed löper ut, vilket i sin tur gör det möjligt att varsla om konflikt på industriområdet. Några sådana varsel är dock inte på gång, istället ska kontakterna mellan parterna fortsätta redan under annandag påsk.

Arbetsgivarsidan inom industrin sa för sin del ja till avtalet sent på söndagskvällen.

Det största industrifacket, IF Metall, förklarar sitt nej till medlarbudet så här:

– Nivån på löneökningar är för låg. Dessutom saknas förbättringar av föräldralönen, vårt krav om en försäkring med utbyggnad från fem till sex månader ligger fast. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för ökad jämställdhet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Vår ambition är fortfarande att träffa ett avtal. Vi kommer därför att fortsätta kontakterna på annandag påsk och vi menar att företagen har en högre betalningsförmåga utan att jobben och svensk konkurrenskraft är hotad, säger Anders Ferbe.

Även övriga fackförbund i facken inom industrin sa alltså nej till avtalsförslaget, Sveriges Ingenjörer motiverar så här:

– Löneökningsnivån är fortfarande för låg. Vi saknar också förlängd föräldralön, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson.

– På vårt största avtalsområde, Teknikarbetsgivarna, har vi heller inte fått gehör för vårt krav på ett nytt löneavtal; en lokal lönebildningsprocess där det individuella löneavtalet har en bärande roll, säger Ulf Bengtsson.

Det tredje industriförbundet, Unionen, avvisade också medlarnas bud.

– Vi säger nej eftersom lönenivåerna fortfarande är för låga i förhållande till det utrymme som vi bedömer finns. Förslaget innehåller inte heller någon ytterligare föräldralönemånad, vilket vi har krävt, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Facket GS, som organiserar arbetare bland annat inom trä- och stoppmöbelindustrin, sågverk och skog sa också blankt nej.

- Oacceptabla löneökningsnivåer och ingen lösning på vårt krav avseende utökad föräldralön. Det är i kort sammanfattning skälet till att våra delegationer förkastat hemställan, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

– Vi är nu i ett väldigt allvarligt läge eftersom avtalen löper ut vid midnatt. Vi jobbar fortfarande hårt för att få till en förhandlingslösning men tiden rinner ifrån oss, säger Per-Olof Sjöö.

Beskedet innebär att det från midnatt natten till måndag råder avtalslöst tillstånd inom de berörda avtalsområdena.

Enligt bestämmelserna i Industriavtalet kommer de opartiska ordförandena nu inleda partsgemensamma överläggningar med sikte på att avtal ska kunna slutas. Överläggningarna inleds på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".