Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktigt steg mot lösning för USA:s papperslösa

"Nu kan hela frågan om papperslösa lösas"
1:50 min
I uppgörelsen om papperslösa ingår att gränsen mellan Mexiko och USA ska förstärkas. Foto: Gregory Bull/Scanpix.

Planerna på att lotsa in de elva miljoner papperslösa invandrarna i det amerikanska samhället har tagit ett viktigt steg framåt. Facket och arbetsgivarna i USA enades nämligen i helgen om nya regler för gästarbetare, en fråga som hittills varit en stor stötesten för att få till stånd en politisk uppgörelse om alla dem som lever i USA utan formellt uppehållstillstånd.

– I och med uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare så är vi på väg att lösa hela frågan med de papperslösa invandrarna, menar demokraten Chuck Schumer.

Schumer är en av åtta senatorer, både demokratiska och republikanska, som försöker hamra fram en politisk uppgörelse i frågan om papperslösa. Nu tror Schumer att kongressen kan komma att rösta i saken någon gång i maj.

Det skulle i så fall innebära att en av de mest kontroversiella politiska frågorna i USA får sin lösning.

Det finns runt elva miljoner papperslösa invandrare i USA, huvudsakligen från Latinamerika, de flesta har bott åratals i landet och rotat sig, deras barn är helt amerikanska. Dessutom står och faller flera sektorer i näringslivet med ett stadigt inflöde av papperslösa arbetare.

För näringslivet är det angeläget att det fortsätter, för facket har det viktigt att det till exempel inte innebär lönedumpning för amerikanska löntagare. De två parterna har nu enats om ett gästarbetaravtal där sådana villkor är reglerade, bland annat ska gästarbetaren kunna få permanent uppehållstillstånd efter ett år.

I och med det anser nu både demokrater och republikaner alltså att hela frågan om de papperslösa invandrarna kan lösas. Tanken är att de först och främst ska få uppehållstillstånd i USA, och på sikt ska de erbjudas en väg till amerikanskt medborgarskap. Samtidigt ska gränsen mot Mexiko förstärkas.

Till skillnad från frågan om de papperslösa invandrarna, så har den vanliga invandringen aldrig varit en känslig fråga i USA. Alla politiska krafter anser att invandringen bara berikar landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".