David Byrnes, sheriff i Kaufman County, i samband med en presskonferens om det senaste mordet på en åklagare. Foto: Mike Fuentes/Ekot.

Fängelsegäng misstänks för åklagarmord

Morden tros vara hämnd
1:24 min

I USA har på kort tid två åklagare och en fångvårdsdirektör mördats. Polisen undersöker om det kan vara ett kriminellt nazistiskt fängelsegäng som ligger bakom dåden.

Den 31 januari blev ställföreträdande åklagaren Mark Hasse i Kaufman County i Texas nerskjuten på en parkeringsplats. De förmodligen två mördarna hade ansiktena täckta och bar svarta kläder.

Hans överordnade, chefsåklagaren Mike McLelland, utlovade offentligt att gärningsmännen skulle gripas och dömas till hårda straff. I helgen blev han och hans hustru mördade i sitt hem.

Polisen säger att de tre morden sannolikt utfördes av olika personer men att de hänger samman. Och en stark misstanke är att de utfördes av medlemmar av ett kriminellt gäng som ideologiskt hör till vit-makt-rörelsen.

I slutet av förra året ställdes ett 30-tal medlemar av gänget inför rätta och åklagare McLelland hade arbetat aktivt med fallet. Efter det rapporterades det att gänget, the Aryan Brotherhood of Texas, hade hotat med att hämnas. Det anses vara det farligaste kriminella gänget i  vit-makt-rörelsen som finns i USA och de misstänks för att ligga bakom runt 100 mord sedan 1980-talet.

Polisen undersöker också om det finns ett koppling till mordet för två veckor sedan på Tom Clements som var fångvårdschef i delstaten Colorado. Den misstänkte mördaren flydde till Texas och sköts till döds i skottlossning med polisen inte långt från Kaufman County.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".