Tumult mellan indisk polis och demonstranter som protesterade mot Novartis patent på medicin i januari 2007. Arkivfoto: Saurabh Das/Scanpix.

Domstol nekar patentskydd för cancermedicin

Indiens högsta domstol har slagit fast att läkemedelsjätten Novartis inte får patentskydd för cancermedicinen Glivec.

Det indiska patentverket har tidigare bedömt att den senaste versionen av läkemedlet inte skiljer sig tillräckligt från tidigare versioner, vilket är kravet för patent.

En dom i motsatt riktning hade kunnat få prejudicerande verkan, och skulle därmed kunna fått stora konsekvenser för sjuka i fattiga länder.

Indien kallas ibland för den fattiga världens apotek, eftersom landet är en stor leverantör av billiga generiska läkemedel.

Högsta domstolens utslag innebär slutet på en sju år lång rättsprocess, och är en viktig seger för de aktivister som kämpat för fattiga länders rätt att utveckla egna lågprisversioner av läkemedel.

Advokat Anand Grover, som företräder en intresseorganisation för cancerpatienter, säger att han är "överlycklig" över domslutet.

– Detta är ett stort steg framåt för att förse fattiga människor med prisvärda mediciner, säger han till Reuters utanför domstolen i New Delhi.

Novartis fördömer domen och säger i ett uttalande att beslutet "avskräcker från framtida innovationer" på läkemedelsområdet.

Novartis aktie föll med nästan 7 procent på börsen i Bombay efter beskedet, till sitt lägsta värde på mer än ett år.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".