Bengaliska eldar på fotbollsläktarna? Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Tomtebloss till supportrar & konstgjort norrsken

Bengaliska eldar ska bytas ut till tomtebloss och konstgjort norrsken ska lysa upp Malmö under ESC – då även bostadsområdet Lorensborg byter namn till Loreensborg. Google satsar på luktsökningar och Abba återförenas. April börjar precis som vanligt.

Radiosporten rapporterar i dag om att Polisen, supporterklubbarna och Svenska fotbollförbundet har nått en kompromiss kring bengaliska eldar på arenor med tak.

– Vi tror att det kommer bli en rejäl stämningshöjare, säger Sebastian Kuijpens, orförande i Bajen fans.

Tro’t om du vill; i dag kan det vara bra att ha en nypa salt tillgänglig. Traditionen med Aprilskämt hanteras på olika sätt hos olika aktörer, men många nyhetsförmedlare deltar med sina egna skämt i dag.

– Jag tycker att en gång om året måste man kosta på sig och vara lite lättsam, jag tror att läsarna förväntar sig detta, säger Rolf Mattis, redaktionschef på NWT, till P1-programmet Annandagsmorgon.

Just i år infaller första april på en så kallad tidningsfri dag, men på webben kryllar det av hittepå-nyheter.

Bland de svenska tidningarna kan Sydsvenskan avslöja att stadsdelar i Malmö döps om inför Eurovision Song Contest, Lorensborg blir Loreensborg bland annat.

Tidskriften Populär astronomi kompletterar med ytterligare en Eurovision-nyhet och berättar om konstgjort norrsken till finalen.

I Göteborg har man hittat en lösning för att få ljudlösa spårvagnar, rapporterar GP. Mördarsniglar smörjer bra.

Ute i världen skämtas det också, bland annat lanserar Google i dag en ny söktjänst, som ska göra det möjligt att hitta dofter, exempelvis av blöt hund.

Och så avslöjas att tävlingen Youtube är slut och att vinnaren bland alla de videoklipp som någonsin laddats upp nu ska utses.

Även bland svenska företag skämtas det – Inlandsbanan berättar att de kommer att börja köra snabbtåg på den gamla, strömlösa tågbanan.

Prisjämföringssajten Prisjakt lanserar en egen dejtingsajt, där man kan filtrera bland kroppsformer som köttbulle, pinne, grekisk gud och långben.

Myndighetssverige saknar inte heller helt humor. Polisen i Växjö/Alvesta berättar på Facebook om en kommande auktion av beslagtagen alkohol.

Sveriges Radio skämtar också – även om det just på Ekot tidigare funnits ett förbud mot Aprilskämt. Detta har lättats upp, och en bra idé kan bidra på flera sätt, enligt Ekochefen.

– Om det görs bra kan det inte bara höja kreativiteten, utan även stärka lyssnarnas kritiska sinne, säger Ekots chef Anne Lagercrantz, till P1-programmet Annandagsmorgon.

P4 Västmanland rapporterar om en konflikt i Västerås, när festivalen Sweden Rock flyttar till Västerås, och tvingar undan bilträffen Power Meet.

P4 Uppland kommer med världsnyheten att Abba återförenas, medan P4 Jämtland avslöjar att EU inför röntgenteknik i fartkamerorna.

P4 Värmland chockar sina lyssnare med beskedet att gruvbrytning, precis som i Kiruna, tvingar hela Filipstads centrum att flytta.

Kommentera: Vilket tycker du är årets bästa aprilskämt?

Sveriges Radio narras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".