Tiotusentals danska lärare i lockout i morgon

Elever oroliga inför examensprov
1:37 min

60 000 danska lärare stängs ute från kommunala skolor i morgon, i landets hittills största lockout. Drygt en halv miljon grundskoleelever blir utan undervisning.

Många av de äldre eleverna är oroliga för hur det ska gå med deras betyg om konflikten blir långvarig berättar Vera Rosenbeck, ordförande för organisationen Danska skolelever.

--  Särskilt bland som äldre eleverna som står inför viktiga examensprov är oron stor över hur länge konflikten kan pågå, säger hon till Danmarks Radio.

Skolkonflikten handlar om lärarnas arbetstid. Kommunerna vill att det är den enskilde skolledaren ska bestämma hur mycket tid lärarna ska lägga på att förbereda undervisningen - och det ska inte finnas någon övre gräns för hur mycket av arbetstiden som ska vara undervisningstid.

Lärarna är oroliga för att i princip hela arbetstiden ska fyllas av undervisning och vill ha en garanti för att det på varje skola avsätts ett visst antal timmar för förberedelser.

Trots medling har parterna inte kunnat enas och kommunerna har valt att lockouta lärarna.

Närmare 570 000 grundskoleelever drabbas - till det kommer studerade på andra kommunala utbildningar, som vuxenstuderande. Så sammanlagt drabbas närmare 890 000 studerande av konflikten.

Konflikten kan bli långvarig om inte regeringen griper in enligt arbetsmarknadsforskaren Henning Jörgensen, professor vid Aalborgs universitet.

– Jag förväntar mig att regeringen griper in när konflikten har pågått ett tag, säger han till Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".