1 av 3
Lars Danielsson. Foto: Pawel Flato/UD.
2 av 3
Sydkoreas president Park Geun-hye varnade i dag grannarna i norr. Foto: Lee Jae-won/Scanpix.
3 av 3
Klicka för karta.

Lars Danielsson: "Sydkoreanerna är rätt luttrade"

Lars Danielsson: ”Finns alltid en viss risk"
2:25 min

I dag varnar Sydkorea för att fortsatta provokationer från Nordkorea kommer att få ett snabbt och starkt militärt svar. Samtidigt verkar Sydkoreanerna ta situationen med ro, och Sveriges ambassadör där ser ingen anledning till att avråda någon från resor.

– Verkligheten här i Sydkorea är sådan att livet fortsätter väldigt mycket som vanligt. Sydkoreanerna är ganska luttrade när det gäller hot från norr, säger ambassadör Lars Danielsson till Ekots reporter i Seoul, Anders Ask.

Medan stora delar av omvärlden fått se krigsrubriker om hotet från Nordkorea har man i Sydkorea, enligt Danielsson, inte gett dem samma svärta. Här har snarare inrikesnyheter kunnat ta större plats vissa dagar den senaste tiden.

Även Hedvig Lunden-Welden, som bott i Seoul sedan fem år tillbaka, vittnar om att Sydkoreanerna inte låter sig oroas i allt för hög grad.

– Nivån är högre och retoriken är starkare. Men pratar man med de som bott här längre säger de bara: Ja ja, nu är de på det igen, säger hon till P4 Extra med Lotta Bromé.

Förutom det att sydkoreanerna över tid vant sig vid hotet från Nordkorea, och det att man eventuellt vill tränga undan oron när retoriken nu stegras, verkar det ganska osannolikt att Nordkorea skulle attackera.

– Även om Nordkoreas regim hotar och verkar agera irrationellt så tror jag att den är rationell i den betydelsen att de inte vill dra på sig en oerhört kraftig motattack från USA och Sydkorea, som nästan säkert skulle följa en attack mot Seoul, säger Sveriges Radios Asienkorrespondent, Nils Horner.

Sveriges ambassadör i Sydkorea, Lars Danielsson, bedömer själv att det är osannolikt att nordkoreanerna skulle hitta på något militärt.

– Man vet sin militära underlägsenhet. Sedan finns alltid en viss risk, att det kan ske saker av misstag, säger han till Ekots reporter, på plats i Soul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".