Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indien nekar läkemedelsföretag patent

"Inden är de fattiga ländernas apotek"
2:31 min
Novartis förlorade patentstriden i Indien. Foto: Rafiq Maqbool/Scanpix.

Indiens högsta domstol har beslutat att läkemedelsföretaget Novartis inte får patentskydd för cancermedicinen Glivec. Eftersom landet är storsäljare av billiga läkemedelskopior påverkar detta fattiga runt om i världen.

Företaget hade gjort vissa förändringar i medicinen men det räckte inte för ett nytt patent.

– För oss är det här en stor fråga. Det här betyder att de existerande läkemedel som finns, som produceras billig i Indien kommer att kunna fortsätta produceras. Vi ser framåt, det här är jättestort,  säger Kristina Bolme Kühn, ordförande i Läkare utan gränser.

Vad betyder det billiga läkemedelkopior som görs i Indien för fattiga människor runt om i världen?

– Vi brukar säga att Indien är apoteket för de fattiga länderna. Det är där man tillverkar en stor del av läkemedlen som köps av de här länderna. Och det är viktigt att man ska kunna veta att det finns produktion av billiga läkemedel så att man ska kunna satsa på att ge folk behandling där man behöver det. De har inte råd med dyra nya läkemedel som kommer.

Cancermedicinen Glivec fick alltså inte patent i Indien för den senaste versionen och därmed inte heller något skydd mot kopiering. Företaget Novartis som står bakom medicinen har skickat ut ett pressmeddelande där företaget skriver att domen hindrar medicinska framsteg.

Anders Blanck som är vd för svenska Läkemedelsindustriföreningen säger att på sikt kan även exportföretag i Sverige påverkas. Han menar att synen på patent i Indien är problematisk.

– Vi anser att det är ett för snävt synsätt på patent. Man har egentligen den uppfattningen att inga läkemedel som importeras ska patentskyddas. På sikt eroderar hela patentsystemet och den utvecklingsmodell som finns för läkemedel i dag, säger han.

Vad leder det till i så fall?

– Det leder till att värdet av att forska fram nya läkemedel och de incitament som finns minskar väldigt kraftigt. Och då kommer man inte att kunna upprätthålla den modell som finns i dag med de strikta krav på effekt och säkerhet som finns och de extremt dyra studierna. Då måste vi hitta en annan modell framåt.

 Samtidigt innebär Indiens agerande att många fattiga människor, även utanför Indien, får tillgång till billigare mediciner. Väger inte det tyngre?

– Det väger naturligtvis väldigt tungt och det väger väldigt tungt i den internationella debatten. Där finns det sedan många år en debatt i de olika internationella organisationerna, som jobbar med patentfrågor men även med handelsfrågor, om hur man ska kunna hitta en tolkning av patent som både skulle kunna ge företagen rimlig säkerhet och också säkerställa att patienter i fattiga länder får tillgång till billiga läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".