Räddningen av Cyperns krisbanker måste finansieras av någon. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Cyperns företagare tvingas stå för krisnotan

"Företag kommer att läggas ned"
1:39 min

När bankerna på Cypern öppnat igen står det allt mer klart att öns företag är de stora förlorarna. Leonidas Pachalides, enhetschef på den cypriotiska handelskammaren, säger att huvuddelen av pengarna som ska användas för att rädda landets två krisbanker kommer från näringslivet.

– En väldigt stor del av kontona med över 100 000 euro är företagskonton, säger Paschalides.

Det är de pengarna som är frysta på de två stora krisbankerna. Cyperns centralbank har varnat för att mer än hälften av pengarna kommer att gå förlorade.

– Företag kommer att läggas ned, jag vet inte hur många, och arbetslösheten kommer att stiga på grund av de frysta kontona, säger Paschalides.

Krisbankerna kommer framför allt att räddas av pengar från lokala företag. Det är också de som drabbas hårdast av restriktionerna som införts.

Alla transaktioner på över 5 000 euro måste godkännas av Cyperns centralbank.

Den första bankdagen var det kaos men efter att centralbanken gått med på att godkänna betalning med check har situationen förbättrats.

Leonidas Paschalides på den cypriotiska handelskammaren är klar över att Cyperns tid som banknation är över, men han ser ändå vissa ljusglimtar.

– Många företag kommer att stanna på Cypern tack vare de låga skatterna. Företagen behöver ju inte ha pengarna på cypriotiska banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".