Nyligen utlyste PKK en vapenvila. När nyåret firades i turkiska Diyarbakir hade många flaggor med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Foto: Scanpix.

Lagändringar avgörande för turkisk fredsprocess

"Turkiet måste respektera yttrandefriheten"
1:41 min

Det krävs omfattande demokratireformer för att fredsprocessen mellan den väpnade gruppen PKK och Turkiet ska lyckas. Konflikten har pågått i nästan 30 år, men nyligen utlyste kurdiska PKK en vapenvila.

Men för att lösa den kurdiska frågan i Turkiet behövs förändringar, till exempel av terrorlagstiftningen, enligt flera erkända människorättsorganisationer.

– För en hållbar fred, måste Turkiet respektera yttrandefriheten, säger Andrew Gardner, på Amnesty International.

För samtidigt som den turkiska säkerhetstjänsten förhandlar om fred med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan, sitter tusentals kurdiska politiker, journalister, advokater och aktivister i fängelse, dömda för terrorbrott.

– Anti-terrorlagstiftningen har allvarliga problem i Turkiet, människor åtalas för terroristbrott bara för att de demonstrerat, eller skrivit en bok, och därför måste terrorlagarna förändras, liksom definitionen av terrorism, säger Andrew Gardner.

Det turkiska parlamentet ska snart ta ställning till det så kallade "fjärde reformpaketet", omfattande lagändringar för att stärka mänskliga rättigheter i Turkiet. Enligt Human Rights Watch innehåller lagpaketet vissa positiva steg, till exempel när det gäller synen på spridning av terrorpropaganda.

– Men problemet är att människor inte spärrats in för dessa brott, utan de flesta är anklagade för medlemskap i en illegal väpnad grupp, trots att de kanske bara uttalat stöd för PKK, säger Emma Sinclair-Webb. Och om definitionen av medlemskap inte ändras, kommer vi fortfarande ha tusentals fängslade, som inte begått terrorhandlingar.

Både Human Rights Watch och Amnesty International anser att fredsprocessens framtid, nu avgörs av den turkiska regeringens vilja till reformer.

– Utan ändrade lagar och ökade rättigheter för minoriteter kommer fredsprocessen inte att lyckas, säger Emma Sinclair-Webb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".