Klockan tio ska parterna samlas igen. Arkivbild: Erik G Svensson / Scanpix.

Nytt bud i industriförhandlingarna

Vid femtiden i morse fick facken i industriförhandlingarna ett nytt förslag till avtal för cirka en halv miljon anställda. Medlarna har bett om svar klockan tio.

– Nu kommer det att behandlas i de fem fackförbundens delegationer. Vi har fått en svarstid hos de opartiska ordförandena (Opo) klockan tio, säger Louise Gerdemo Holmgren, presschef på Unionen.

Även arbetsgivarsidan har kallats till Opo klockan tio, men Teknikföretagen har inte fått något nytt bud, säger informationsdirektör Jonas Cohen.

– Vi fick ett slutbud som vi tackade ja till och facken tackade nej till. Sedan har slutförhandlingar pågått som nu avbrutits och vi har återkallats till Opo klockan tio, säger han till TT.

Överenskommelser i industrin brukar vara vägledande för nivån för andra avtal på arbetsmarknaden.

I söndags sade arbetsgivarna ja men facken nej till ett bud på totalt 6,6 procent över tre år, varav 6 procent i löneökningar. Facken tyckte att nivån var för låg. Bland annat är också individgarantier, varierad arbetstid och förlängd föräldralön uppe på bordet.

Parterna är sedan måndagen avtalslösa vilket innebär att både fack och arbetsgivare kan varsla om stridsåtgärder.

Lars Ankarfjäll, presschef på IF Metall, bekräftar att facken har fått ett avtalsförslag som de respektive förbundens delegationer studerar.

Han vill inte avslöja något om vad det nya förslaget innebär.

– Nej, innan vi svarat Opo kommer vi inte säga något om innehållet.

Han vill inte spekulera kring varför Teknikföretagen inte vill kalla det nya förslaget för ett bud.

– Man kan kanske kalla det hårklyverier, men det här nya papperet är ett justerat avtalsförslag, säger Lars Ankarfjäll.

De fem facken är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livsmedelsarbetareförbundet och GS. På arbetsgivarsidan finns bland andra Industriarbetsgivarna, Industri- och kemigruppen samt Teknikföretagen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".