Klicka för karta

Nordkorea vill starta stängd kärnkraftsreaktor

Nordkorea avser, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA, att starta en kärnkraftsreaktor som inte varit i gång sedan 2007, rapporterar Reuters och AFP.

Att starta reaktorn skulle innebära ett "omställande och omstartande" av alla funktioner vid Nordkoreas största kärnanläggning i Yongbyon, säger en myndighetstalesman till AFP.

Nordkorea stängde reaktorn i Yongbyon i juli 2007 som del i ett sexpartsavtal som innebar bistånd i utbyte mot nedrustning. Reaktorn var det nordkoreanska kärnvapenprogrammets enda källa till plutonium.

Pyongyang avslöjade dock, vid ett besök av utländska experter 2010, att viss anrikning pågick vid anläggningen, men enligt nordkoreanerna endast i energisyfte.

Vissa fruktar att en utökad anrikning innebär att Nordkorea på nytt vill producera kärnmaterial i militärt syfte.

Kina beklagar att Nordkorea beslutat att åter starta kärnanläggningarna inklusive Yongbyon, meddelade en talesman för utrikesdepartementet enligt Reuters.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".