1 av 2
Piratenstatyn med mössa som skydd mot kylan i Kivik. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik

Därför har det varit ovanligt kallt

Mössor i alla dess former och färger. Få är det som kunnat ta av sig mössan och lägga in den längst inne i garderoben. Mars har nämligen varit kallare än på länge och första april var den kallaste aprilnatten i Götaland på 28 år.

I går uppmättes temperaturer på minus 14 grader i Horn, i Östergötland, enligt SMHI. Det är den lägsta apriltemperatur som rapporterats i Götaland, sedan 1985.

– Förklaringen är att det varit klart väder under nätterna i helgen och då faller temperaturen väldigt snabbt, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Hur blir sommaren?
– Man kan inte konstatera att den här kylan påverkar sommaren. Än vet vi inte hur det blir. Det kan bli hur som. Våra prognoser sträcker sig tio dagar fram i tiden.

Vilken temperatur blir det de närmsta dagarna?
– Plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna i Götaland, Svealand och Norrlandskusten. Det kommer inte bli någon markant skillnad, men lite mildare och lite mer sol. I norr och i fjällen är vädret något ostadigare. Men den kalla luften ligger kvar.

Anledningen till att hela mars månad har varit ovanligt kall är att kall luft från bland annat Ryssland dragit in över landet.

Månadens lägsta temperatur var minus 35,8 grader i Nikkaluokta, i Norrbotten. Kring Östersjön har det lokalt varit den kallaste mars sedan 1987, enligt SMHI.

På grund av kylan och det torra vädret, med ovanlig lite nederbörd, har snön legat kvar.

– Vinterjackan har varit på längre än vad jag har förväntat mig. Men nu har jag bytt ut den. Nu får det vara nog!, säger meteorolog Emil Björck.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".