1 av 2
Klicka för karta
2 av 2

Kina fördömer återstarten av kärnreaktorerna

Sydkorea: ”Mycket beklagansvärt”
1:24 min

Nordkoreas beslut att starta alla sina kärnkraftsreaktorer har bemöts med stark kritik från länderna i regionen och USA. Nils Horner rapporterar från Sydkoreas huvudstad Seoul.

Nordkoreas atomenergiorgan säger att produktionen av atombombsmaterial ska ökas så snabbt som möjligt. Syftet är kunna göra fler och bättre kärnvapen, men också att bidra till landets elförsörjning.

Nordkorea upprepar i dag inte sitt tidigare hot att atombomba Washington och Sydkorea, utan understryker att vapnen är i avskräckande syfte.

Bland det som ska startas är en plutoniumreaktor som stängdes 2007 som ett led i förhandlingar med omvärlden, där Nordkorea utlovades bistånd i utbyte mot nedrustning.

Beslutet har fördöms internationellt. Förenta nationernas generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att Nordkorea verkar vara på kollisionskurs med omvärlden. Pyongyangs enda betydande allierade Kina kommer också med ovanligt hård kritik i dag. Här i Sydkorea säger regeringen att Nordkoreas beslut att öka produktionen av kärnvapenmaterial är ”mycket beklagansvärt”.

Nordkoreas aggressiva retorik de senaste veckorna verkar vara ägnad att försöka tvinga omvärlden till förhandlingar och eftergifter, och att stärka den nye unge ledaren Kim Jong-Un:s ställning internt inom regimen.

Men dagens besked om utökad produktion av atombombsmaterial är inte bara retorik utan ett konkret steg som väntas få strategisk betydelse.

Japan är ett av länderna som nu börjar ta steg för att stärka sitt försvar mot vad Tokyo ser som ett växande hot från Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".