Sjuåriga Andrea Selander Bitsch fick inte gå till skolan i dag utan hem till en klasskompis. Mamma Lena Selander Bitsch tror att regeringen måste ingripa för att skolkonflikten ska kunna lösas. Foto Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

900 000 barn och vuxenstuderande utan undervisning i Danmark

"Svårt att välja sida"
1:32 min

Runt 60 000 lärare stängdes ute från skolorna i Danmark och närmare 900 000 barn och vuxenstuderande blir utan undervisning. Danmark drabbades i dag av sin största lockout genom tiderna.

En av dom som fick en annorlunda skoldag är sjuåriga Andrea Selander Bitsch.

– Jag ska hem till Katrin, leka och få lite skola. Jag tycker inte det är bättre än att gå till den vanliga skolan, säger hon.

Andrea Selander Bitsch i Hareskov by utanför Köpenhamn har packat smörgåslådan och skolböckerna i väskan som vanligt. Istället för att åka till skolan som hon skulle vilja så får hon nu åka hem till en klasskamrat vars mamma i dag tar hand om fem av klassens barn.

Den danska skolkonflikten handlar om lärarnas arbetstid. Arbetsgivaren vill ha ett avtal där den enskilde skolledaren på varje skola ska bestämma hur mycket av arbetstiden som ska vara förberedelsetid för varje enskild lärare.

Lärarorganisationerna är oroliga för att det ska innebära att förberedelsetiden försvinner och att all arbetstid blir undervisningstid. Läget är låst och parterna står långt ifrån varandra.

I Hareskov by har klassföräldrarna gjort ett rullande schema och förhoppningen är att konflikten inte varar i mer än två veckor. Det finns en oro för hur länge det kan pågå innan regeringen griper in, säger Andreas mamma Lena Selander Bitsch.

– Jag tycker många som jag har träffat har lite svårt att välja sida. Ena sidan sympatiserar med skollärarna för att de gör ett bra jobb men många andra tycker också att det verkar väldigt låst redan från början. Det kanske inte gynnar en konfliktförhandling, säger Lena Selander Bitsch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".