Halv miljon industrianställda får mer i lön

I avtalsrörelsen är de första löneavtalen nu klara. Avtalen gäller omkring en halv miljon anställda inom industrin, de är på tre år och ger löneökningar på 6,3 procent.

Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om nya kollektivavtal för omkring en halv miljon anställda. Industrins löneavtal är de viktigaste på svensk arbetsmarknad och det nya avtalet ger 6,3 procent i löneökningar de kommande tre åren.

IF Metalls förbundsordförande är nöjd med överenskommelsen.

– Förutom de olika förbättringar som avtalet innehåller, så är det också en väldigt tydlig låglönesatsning, det är vi väldigt glada för. Sen kanske vi skulle önskat att vi skulle ha nått ännu längre och att nivån skulle ha varit på en högre nivå, men avtal är de möjligas konst och det är där vi är nu.

LO-förbunden IF Metall, GS och Livs tillsammans med tjänstemännens Unionen och Sveriges ingenjörer har förhandlat fram löneökningar på 6,3 procent fördelat på tre år för sina industrianställda medlemmar. Det sista året är uppsägningsbart och den totala ökningen av företagens kostnader blir 6,8 procent. En halv procent går till ett nytt system med deltidspension eller arbetstidsförkortning. För de som tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden ska lönepåslagen beräknas i kronor, vilket lågavlönade tjänar på.

Också Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg är nöjd.
– Jag tycker att det är ett bra avtal. Vi har lyckats få till nivåer som kommer att ge reallöneökningar, vi har fått vår viktiga deltidspension och vi har nu på slutet fått föräldralöneutfyllnaden som är en väldigt viktig fråga för oss.

Kravet kring föräldraförsäkringen har varit centralt för Facken inom industrin. Nu ska arbetsgivarna fylla på ersättningen för föräldralediga i sex månader i stället för fem. En utbyggd föräldraförsäkring har också varit det viktigaste kravet i LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv som också gick i mål i dag.

Arbetsgivarna har vunnit att de kan lägga ut arbetstiden mer flexibelt och fått enklare regler för övertid, men nivån på löneökningarna blev för hög tycker Teknikföretagens vd Åke Svensson:

Nu återstår att se om industrins avtal vinner acceptans och blir normerande för de fack och arbetsgivare som nu ska förhandla om löner. LO:s styrelse har ställt sig bakom uppgörelsen, men tre förbund tyckte att lönenivån var för låg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".