Oh Suk-tae.Foto: Anders Ask/Sveriges Radio.

Dystra tillväxtssiffror oroar mer än Nordkorea

Nu görs motvilligt jämförelser med Japan
1:55 min

Den senaste tidens krigsretorik på den koreanska halvön har påverkat marknaderna runt om i världen negativt. Men i grannlandet Sydkorea har det varit överraskande lugnt. Sydkorea står inför en betydligt tuffare utmaning än problemen med grannlandet, menar Oh Suk-tae på Standard Chartered Bank.

Investerarna, även de utländska, har lärt sig att den här typen av turbulens har mycket begränsad påverkan på företagens inkomster, därför har rörelsen på aktie- och obligationsmarknaden varit marginell den senaste tiden i Sydkorea, enligt chefsanalytikern Dr Oh Suk-tae på Standard Chartered Bank.

Han anser samtidigt att Sydkorea har betydligt allvarligare problem, nämligen allt sämre tillväxtsiffror och en sjunkande inflation - och nu görs motvilligt jämförelser med ett annat grannland; Japan.

Förutom dystra tillväxt- och inflationssiffror så har Sydkorea precis som Japan bland annat också dilemmat med en snabbt åldrande befolkning och ökade krav på bättre social välfärd. Den stora skillnaden är att Sydkorea är ett mer exportberoende land än Japan, säger Oh Suk-tae.

Om världsekonomin tar fart igen så kan vi undvika att hamna i samma besvärliga ekonomiska läge där Japan befunnit sig länge med deflation och minimal tillväxt, menar han, men förklarar att hans själv blivit alltmer pessimistisk.

Den nya sydkoreanska regeringen har den senaste veckan signalerat att en extrabudget med stimulansåtgärder är på gång, och kanske kommer centralbanken att sänka styrräntan, men Oh Suk-tae är inte säker på att det kommer att räcka för att förhindra att Sydkorea blir ett nytt Japan.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".