Ingalill Skogstad jobbar på Ufab och Johhny Lehto är Metalls klubbordförande på företaget. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Reaktioner från golvet

Reaktioner på industriavtalet
1:10 min

Reaktionerna till industriavtalet från verkstadsgolvet är mest positiva, även om en del hade föredragit kortare avtalstid.

- Det känns ju skönt att det blev ett avtal, för det är jobbigt att vara i avtalslöst tillstånd. Det är lite riskabelt att ha ett så långt avtal och ha 6,2 procent i löneökning. Det är ju lite om priserna ökar mera så kan det bli problematiskt i slutet på avtalsperioden, säger metallaren Johnny Lehto, på Uddevallaföretaget Ufab.

Johny Lehtos kollega Ingalill Skogstad håller med honom.

- På ett sätt så hade det känts bra om det hade varit ettårigt. Det är ju alltid en oro för hur mycket reallöneökning som blir i slutändan. Men det får vi se. Men det kunde ha varit sämre, så på sätt får man vara nöjd, säger hon.

Emil Carlsson, ordförande för IF Metalls klubb på SSAB i Oxelösund, är mest nöjd med den del i avtalet som avser arbetstidsbanken.

- Har vi bra orderingång och vi behöver jobba lite extra, så kan vi banka tid inför en kommande lågkonjunktur. Och sen då när det blir lågkonjunktur så kan kvitta ut den här tidbanken mot att stanna hemma den dagen.

Och Lars Erik Axelsson, metallare i Värmland, är nöjd med att facket inte behövde gå ut i konflikt.

- Det är klart att man vill ju alltid ha mer, men det var väldigt bra att vi fick till ett avtal utan att vi behövde få det i konflikt.

Ivan Garcia i samarbete med
P4 Väst, P4 Sörmland och P4 Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".