Anders Jelmin intervjuar Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.
Analys:

Vad betyder uppgörelsen inom industrin?

Avtalet mellan industrins parter är det viktigaste avtalet på svensk arbetsmarknad i och med att det styr lönenivån för alla, skriver Ekots arbetsmarknadsreporter Anders Jelmin.

Vad betyder uppgörelsen inom industrin?

Avtalet mellan industrins parter är det viktigaste avtalet på svensk arbetsmarknad i och med att det styr lönenivån för alla. Det är industrin som tydligast är konkurrensutsatt från omvärlden och därför kan inte lönerna öka för mycket där, då halkar Sverige efter. Omkring 2,6 miljoner löntagare ska få nya löneavtal i år och de stora avtal som står närmast på tur att förhandlas klara är inom handeln, och kommuner och landsting. Nu har fack och arbetsgivare i de sektorerna ett riktmärke att gå på. 6,8 procent kostar industrins avtal arbetsgivarna, då är det svårt att komma över den nivån.

Vem har vunnit och vem har förlorat på avtalet?

Kärnan i en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare är att det inte ska finnas en vinnare och en förlorare när parterna lämnar förhandlingsbordet. Enskilda framgångar för facket är att de med all säkerhet lyckas åstadkomma reallöneökningar med avtalet eftersom inflationen är så låg, de har också fått en utbyggd föräldraförsäkring och LO-förbunden har fått löneökningarna uttrycka i kronor för de avtalsområden där genomsnittsförtjänsten är under 25 000 kronor i månaden. Arbetsgivarna är nöjda med att det blev längre avtal, tre år, den här gången. Det ger företagen arbetsro och de vet vad lönekostnaderna kommer att bli under lång tid.

Vad händer nu i avtalsrörelsen?

Kommunanställda och anställda i handeln ska få sina avtal klara. Där löpte de gamla avtalen ut den sista mars precis som för industrin. Här är frågan om de lyckas få större löneökningar än industrin, eller om facken accepterar industrins avtal som så kallat märke. Senare i vår ska hotell- och restauranganställda få nya avtal där ingångslönerna ofta blir en stridsfråga. Först efter sommaren avslutas avtalsrörelsen i och med att statsanställdas avtal löper ut den 30 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".