Finansminister Anders Borg är nöjd m ed avtalet. Foto:Jonas Ekströmer/Scanpix.

Anders Borg: Det är en rimlig balans

Finansminsitern: I linje med förvätningarna
0:50 min

Finansminister Anders Borg är nöjd och menar att avtalet inom industrin är bra och att parterna har undvikit konflikt på arbetsmarknaden.

Borg snickrar just nu på sin egen budget och menar att industiavtalet ger en norm att stå på för övriga arbetsmarknaden.
– Vår bedömning är att det här ligger i linje med vad som får betraktas som samhällsekonomiskt ansvarstagande. Det är en avvägning mellan att man vill ha reallöneökningar å ena sidan, å andra sidan att vi måste värna exportindustrins konkurrenskraft, säger finansminister Anders Borg.

Kommer du att tvingas göra om dina prognoser som du gjorde i höstas?

Jag tycker att det här ligger i linje med de förväntningar vi har haft om man kommer landa avtalsrörelsen på ett rimligt sätt.

Det är ganska låg nivå ändå, om man jämför med till exempel Tyskland, där handlar det om högre nivåer?

– Ja, fast vi har ju väldigt låg inflation, så att det blir ju reallöneökningar varje år under avtalsperioden som det nu ser ut och det är positivt och jag tror att många andra länder, Tyskland till exempel, har ju haft närmast obefintliga reallöneökningar under väldigt lång tid, medans vi i Sverige då har haft ändå stigande löneutrymmen. Så att det här tycker jag är en rimlig balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".