FN:s högkvarter i New York. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

FN antog regler för vapenhandel

Ska minska den illegala vapentrafiken
1:08 min

FN:s generalförsamling har enats om ett regelverk för vapenhandel, det första globala avtalet om konventionella vapen som pansarfordon och krigsfartyg.

Bara tre länder röstade emot avtalet, Nordkorea, Iran och Syrien. Avtalet kommer nu att gå vidare för godkännande i vart och ett av medlemsländerna och det är först då det blir bindande för dem.

I och med den här uppgörelsen kommer det för första gången finnas internationella regler för handeln med konventionella vapen, som stridsvagnar, kanoner, fartyg och flygplan.

Det handlar om en handel som uppgår till uppemot 500 miljarder svenska kronor per år. De nya reglerna innebär bland annat att vapen inte får säljas till länder eller områden där mänskliga rättigheter kränks eller där de kommer att användas mot civilbefolkningen.

Förhoppningen är också att det ska minska den illegala vapentrafiken. Kritiker av avtalet menar att det inte är tillräckligt finmaskigt och det kommer heller inte bli möjligt att straffa de länder som bryter mot avtalet och skickar vapen dit där det inte skulle vara tillåtet. Men tanken är att det ska skapas ett tryck på länder att avstå från sådana affärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".