1 av 2
Märken efter tortyr i ett läger i Sinai i Egypten. Foto: Oded Balilty/Scanpix.
2 av 2
En vanlig tortyrmetod är att hälla smält plast på de kidnappade. Foto: Oded Balilty/Scanpix.

Flyktingar torteras - anhöriga krävs på pengar

"De bränner dem med plast"
2:27 min

Nästan 400 eritreaner, kanske fler, har kidnappats från ett flyktingläger i Sudan de senaste två åren. De har sålts till ligor på Sianihalvön, som har torterat dem och krävt deras familjer på pengar, enligt en ny Amnestyrapport.

– Det börjar oftast med rashaida-stammen, som finns både i Eritrea och Sudan. Det är de som gör de här räderna in i lägret och utanför lägret och kidnappar människor. Sedan brukar man lasta dem på lastbilar på olika sätt och de säljs på vägen och sedan är det då kriminella beduingäng i Sinai som står för den här fruktansvärda behandlingen, säger Elisabeth Löfgren på svenska Amnesty.

Varje månad korsar cirka tretusen eritreaner gränsen till Sudan. De är på jakt efter ett bättre liv, men många hamnar istället i ett helvete.

Framför allt unga kvinnor och ensamstående barn kidnappas och säljs till beduiner på Sinaihalvön i Egypten.

Beduinerna har en lika cynisk som grym affärsidé: man kidnappar flyktingar, ringer deras anhöriga medans de torteras så att skriken hörs och man kräver en lösensumma, allt från 20 000 till 40 000 dollar.

Amnesty och FN har känt till den här verksamheten i flera år och krävt dess slut. Men ingenting har hänt.

– Ett problem är att den delen av Sinai i princip är ett laglöst land, och har blivit det ännu mer efter den arabiska våren. De egyptiska myndigheterna gör väldigt, väldigt lite, förklarar Elisabeth Löfgren.

Även eritreaner i Sverige har tvingats betala lösensummor för att få sina anhöriga fria. En av dem är journalisten Meron Estefanos som fick betala 37 000 dollar för en kusin.

– Hennes kropp var så infekterad på grund av så mycket tortyr, för de bränner ju dem med smält plast på kroppen. Hon ringde och vädjade och vädjade, så till slut samlade vi ihop pengarna, berättar Estefanos.

När var det?

– Hon kom ut i september. Jag var emot att betala, men när hon vädjade "snälla, rädda mig, jag orkar inte den här tortyren, eller be till Gud om att jag ska dö snabbt". Så därför har man inget val än att betala.

I Israel har man dokumenterat 10 000 fall med överlevande från tortyrlägrena, och det finns uppgifter om 4 000 som ska ha dött där, berättar Meron Estefanos, som också har kartlagt situationen på Sinaihalvön.

Varför tror du att det är så tyst om det här i Sverige?

– Det handlar ju om eritreaner. Om det var en blond flicka som satt som fånge på Sinai, då skulle det vara varenda nyhetsmedia som berättade om det, säger Meron Estefanos.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".