En satellitbild av fångläger nummer 14 i Nordkorea. Shin Dong-Hyuk fick se både sin mor och bror avrättas i fånglägret, innan han flydde som 14-åring. Foto: Margita Boström.Foto/skärmdump Virtualglobetrotting.com

Flydde nordkoreanskt fångläger som 14-åring

Nordkoreansk lägerfånge berättar
2:02 min

Runt 200 000 människor uppskattas sitta i Nordkoreanska fångläger. Shin Dong-hyuk föddes i ett av dem för 30 år sedan, som 14-åring lyckades han fly.

Upptrappningen på Koreahalvön fortsätter med hårda uttalanden, men i Nordkorea går vardagen vidare med den vanliga kampen för att få tag i mat nog för att föda den egna familjen. I landets många fångläger, där runt 200 000 människor hålls, har de flesta ingen aning om vad som händer i den övriga världen, berättar Shin Dong-hyuk. Han är en av få som lyckats fly från ett Nordkoreanskt fångläger.

– Visst, kärnvapen är skrämmande men världen borde uppröras mer av hur många som dött och som fortfarande dör i Nordkorea av svält, av tortyr och avrättningar. Det pågår varje dag. Världen borde göra mer för att stoppa Nordkoreas regim som utsätter sitt eget folk för det, säger Shin Dong-Hyuk som själv vid 14 års ålder tvingades se på när hans mamma och bror avrättades i lägret.

2005 när han var 23 år lyckades han fly från fångläger nummer 14, ta sig genom Nordkorea upp till Kina för att ett och ett halvt år senare nå Sydkorea.
-Jag var rädd hela tiden under min flykt, säger han.

Hans kropp är för evigt märkt av den tortyr han utsattes för. Toppen på hans högra pekfinger är borthugget, som en bestraffning för att han tappade en maskin han beordrats lyfta.

Nu försöker han få världen uppmärksam på den utdragna tortyr som det nordkoreanska folket utsätts för genom att åka världen runt och berätta om sitt liv. Här i Stockholm är han inbjuden av Civil Rights Defenders.

Med sina 30 år är han lika gammal som Nordkoreas nye ledare Kim Jong Un och jag undrar vad han skulle säga till Un om han träffade honom.

-Jag har under mina få år i frihet sett och lärt mig så mycket av hur världen utanför Nordkorea fungerar. Jag önskar att Kim Jong-Un också tog chansen att se, verkligen se, hur livet är i andra delar av världen för att våga göra de förändringar som måste ske, säger Shin Dong-hyuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".