Steve Carr, finansiella rådgivare på Cypern. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Villkor för räddningspaket klart på Cypern

Stålbad väntar cyprioterna i utbyte mot nödlån
1:29 min

På krisdrabbade Cypern har regeringen nu kommit överens med de internationella långivarna om villkoren för det räddningspaket som landet ska få. Och det är inte bara Cyperns banksektor som drabbas av nedskärningar.

5000 offentliganställda mister jobbet på Cypern och de som får ha jobbet kvar får se sina löner frysta. Pensionerna blir också frysta

Överenskommelsen är ett dråpslag som är på väg att drabba Cypern, där arbetslösheten kommer att skena, säger Steve Carr, en av många finansiella rådgivare på Cypern.

– Man räknar med att arbetslösheten bland vuxna kommer att fördubblas, till minst 30 procent, säger Steve Carr.

Dessutom införs en särskild krisskatt, eller tillfällig avgift, som det kallas, på 1,5 procent på alla löner i landet. Den rekordlåga bolagsskatten höjs från 10 till 12,5 procent.

Det är en del i innehållet i det åtstramningspaket som Cyperns regering har kommit överens om med de övriga euroländerna och internationella valutafonden.

Hittills har det mesta av uppmärksamheten riktats mot den kraftiga neddragningen av banksektorn. Men nu står det alltså klart, att det bara är en del av det stålbad som väntar cyprioterna i utbyte mot det nödlån på tio miljarder euro som landet ska få för att undvika en statsbankrutt.

En mycket stor del av Cyperns ekonomi baseras på den överdimensionerade finanssektorn. Den kommer nu mer eller mindre att slås i spillror, säger Steve Carr.

– Ingen kommer mer att lita på Cyperns banker som ett säkert ställe att ha pengarna på. Situationen ser mörk ut, säger han.

Cypern är ett mycket litet land. Det bor bara drygt 800 000 människor i den grekcypriotiska delen av ön. Därför slår tusentals försvunna jobb mycket hårt.

Cypern har redan 15 procents arbetslöshet. Men om man räknar ihop dom jobb som försvinner inom banksektorn och dom jobb som ska bort inom offentliga sektorn så kommer arbetslösheten bara genom det att bli bortåt 20 procent.

Sedan återstår det att se vad som händer till följd av skattehöjningarna och andra åtstramningar.

Enligt överenskommelsen mellan Cypern och långivarna, är målet att underskottet i landets statsbudget ska vara borta om fyra år.

Det blir inte lätt att åstadkomma med ökande arbetslöshet och sjunkande skatteintäkter.

Det diskuteras nu öppet på Cypern om det inte vore bäst för landet att lämna eurozonen, säger Steve Carr.

– Jag kan inte se hur de svaga länderna i söder kan fortsätta att använda samma euro som länderna i norr, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".