Blandteknik på duk av den danske konsthögskoleeleven Simon Andersen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Konst ska ge demenssjuka minnet tillbaka

Konst ska ge minnet tillbaka
1:57 min

En unik pilotstudie ska ge svar på om konstupplevelser kan ge personer med demens olika minnesfunktioner tillbaka. Studien drivs av forskaren Axel Holmbom Larsen och är ett samarbete mellan Minneskliniken vid Skånes Universitetssjukhus och Malmö Konsthall.

– Man dömer ut personer som har drabbats av minnessjukdomar, för man tänker att de ändå inte kan komma ihåg det här. Och som drabbad blir man lite inkapslad i sig själv och tror att man har förlorat fler funktioner än man har förlorat, säger Axel Holmbom Larsen.

Under ett och ett halvt års tid har fyra personer med diagnosen demens deltagit i konstsamtal kring pågående utställningar på Malmö Konsthall och sedan fått skapa själva under ledning av en konstpedagog.

Projektet är ett samarbete med Minneskliniken vid Skånes Universitetssjukhus och forskaren och blivande läkaren Axel Holmbom Larsen, som följt gruppen, säger att några observationer är tydliga.

– Man ser att vissa av dem blivit lite bättre i sin uttrycksförmåga. De kan prata lite mer om vad de tycker och känner och behöver inte lika mycket hjälp med vissa uppgifter.

Eva Persson är en av deltagarna i gruppen.

– Det betyder jättemycket. Just att man kan komma och sitta och måla i lugn och ro och att träna på de här funktionerna. Det tycker jag är jättebra.

Forskningsprojektet går ut på att undersöka om förlorade funktioner kan komma tillbaka igen, om man stimulerar vissa områden i hjärnan. Axel Holmbom Larsen igen.

– Jag  tror att man har gjort många en otjänst där. Man har fått diagnosen och så har man inte fångat upp dem. Och då har många gått ner sig, långt i förtid.

– Om man kan upprätthålla en kreativ miljö där de fortsätter att lära sig, trots diagnosen, så tror jag att man på sikt kan skjuta på sjukdomen. Att man kan klara sig längre hemma, att man kan få leva det liv man ville leva längre, innan man kommer till de slutgiltiga faserna av sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".