1 av 2
Minnesgudstjänst för de 13 sydafrikanska soldater som som dödades vi ett ingripande i Centralafrikanska republiken. Foto: AP Photo/Scanpix.
2 av 2
Sydafrikas president Jacob Zuma.

Möte om militärkupp i centrala Afrika

Fattigt på utveckling, men rikt på diamanter
2:16 min

I dag träffas grannländer i centrala Afrika för att diskutera militärkuppen i Centralafrikanska Republiken. Till mötet kommer också Sydafrikas president Jacob Zuma, som har fått utstå hård kritik hemma för att han skickat sydafrikansk militär till landet.

Medieuppgifter gör gällande att det handlar om att skydda affärsintressen som regeringspartiet ANC ska ha i det mineralrika landet.

ANC-talesmannen Motshekga vill inte svara rakt på frågan om ANC har affärsintressen i Centralafrikanska republiken, när han blir utfrågad i sydafrikansk tv.

Det var tidningen Mail & Guardian som började ställa frågor om sydafrikansk militär sändes till landet för att försvara affärsintressen för regeringspartiet ANC.

Centralafrikanska republiken är mycket fattigt på utveckling, men rikt på diamanter och guld, och enligt tidningen ska en affärsman som står ANC nära, ha förmedlat kontakter mellan företag kopplade till ANC och den nu avsatta regeringen i Bangui, som fick militärhjälp av Sydafrika när rebellerna närmade sig huvudstan.

Redan före medieuppgifterna om eventuella affärsintressen fick den militära insatsen mycket kritik i Sydafrika. Den beskrevs som obegriplig i en tid när ingen annan tycktes vilja stödja president Bozizé, och det tycks ha varit uppenbart för de flesta andra inblandade att hans tid var över, efter 10 år vid makten utan att landet gått framåt nämnvärt.

Kritiken minskade inte av att 13 sydafrikanska soldater dödades när rebellerna intog huvudstaden Bangui, den största förlusten för sydafrikansk militär sedan apartheidtiden.

Minst 27 soldater skadades också, och chockade soldater som var med i striderna har berättat att de först efteråt förstod att de också sköt på tonåringar och barnsoldater. ”Det var väl inte därför vi sändes utomlands, för att skjuta barn”, säger en av de skadade soldaterna i en tidningsintervju.

Men president Jacob Zuma försvarade insatsen på en minneshögtid för de ihjälskjutna soldaterna, och sa att han av säkerhetsskäl inte ville kommentera saken i detalj. Frågor om insatsen i Centralafrikanska republiken försätter Sydafrika i fara, enligt Zuma.

Men det största oppositionspartiet Democratic Alliance kräver att soldaterna nu dras tillbaka och vill ha en omfattande utredning av militärinsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".