1 av 3
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Scanpix.
2 av 3
Stefan Strömberg. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
3 av 3
Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Förslag: Åtalad som uteblir ska kunna dömas

"Det är inga små förändringar"
2:01 min

Flera mål ska kunna avgöras om den åtalade inte dyker upp vid förhandling och åklagaren ska redan i åtalet yrka om påföljd. Det är två av förslagen av straffprocessutredningen som lämnades in till regeringen i förmiddags.

Svensk straffprocess är inte dålig, men det fungerar inte bra. Det sa regeringens utredare Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt, när han i dag presenterade sina förslag till regeringen.

– Jag tror att den stora förändringen och fördelen är att rättegången blir tydligare för parterna inte minst för den tilltalade och målsäganden, säger han.

Förslagen han kommer med är märkbara, där framför allt åklagaren får en tydligare roll. Åklagaren ska enligt förslaget redan i åtalet komma med ett yrkandet om påföljd, alltså vilket straff åklagaren vill se. Det straffet kommer sedan fungera som ett tak. Domstolen ska alltså inte kunna döma högre än åklagarens yrkande.

En åtalad som riskerar fängelse ska även ges rätt till en två timmars konstandsfri rådgivning med advokat inför en förhandling. Och, nämndenmännen i Hovrätterna bör försvinna, enligt Stefan Strömbergs förslag.

– Hovrättens uppgift är att överpröva tingsrättens domar, att se om man kan hitta brister i hanteringen och då behövs inte nämndemännen på samma sätt. Det är en betydligt mer rättslig prövning i hovrätten, säger han.

Så här säger Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, om att tappa sina nämndemän.

– Som grundprincip tycker jag att det är en riktig utveckling, att nämndemännen ska vara kvar men i första instans. Därför att hovrättens roll har delvis förändrats kan man säga, säger Fredrik Wersäll.

– Det ligger också i de här förslagen att hovrättsprocessen ska vara en kvalitets kontroll av att tingsrätten har gjort rätt. Då tycker jag att det ligger i linje med den rollen att man har juristdomare som utför den kontrollen, säger han.

Hur ser du på förslagen som kommer i dag?

Mitt huvudintryck är mycket positivt, säger Fredrik Wersäll.

Anne Rammberg, Generalsekreterare Sveriges Advokatsamfund, tycker att det är bra att brottsmålsprocessen görs om och blir mer effektiv. Men hon ser ett problem med förslaget att åtalade ska erbjudas två timmars kostnadsfri konsultation av en advokat.

– Jag känner en viss oro för att vi kommer ha problem att tillmötesgå den här tillgången på advokater runt om i landet, säger hon.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon nu väntar sig en intressant debatt, när utredningen skickas ut på remiss.

– Det är inga små förändringar utan det är ganska genomgripande. I syfte att få en mer begriplig och tydligare process. Det är en helhet helt enkelt. Det blir väldigt intressant att se vilka reaktioner vi får när vi skickar ut det på remiss, säger justitieminister Beatrice Ask.

Hur tror du reaktionerna kommer vara? 

– Jag tycker att man kan se många saker som är självklara, man undrar varför det inte gjorts tidigare. Jag tror att en sak som många kommer tycka är bra är att man inte skjuter på domstolsförhandlingar, när det gäller till exempel livsstilskriminella därför att någon delgivning inte är klar eller att det är många ärenden. I dag kan det gå långa tider utan att någonting händer, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Jag ser positivt på att utredare ordentligt går igenom och lägger tydliga förslag och att vi också får en ordentliga argumentation kring det, säger hon.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson är kritisk till förslaget om att fler mål ska avhandlas utan nämndemän. Han är också kritisk till förslaget om  hårdare krav för att pröva ett mål i hovrätten.

-– Jag vill inte ta steg som innebär att man minskar rättssäkerheten eller undergräver legitimiteten för rättsväsendet. Det tycker jag att ett antal av förslagen gör, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".