Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Teliastämman röstade för ansvarsfrihet för 2012

Uppdaterat onsdag 3 april 2013 kl 18.38
Publicerat onsdag 3 april 2013 kl 15.08
Anita Bergman, aktieägare: "Det blir minus hur man än gör"
(0:38 min)
Telias årsstämma är samlad. Foto: Ulrika Bäck-Friis/Sveriges Radio.

Efter ett år fyllt av turbulens höll Telia Sonera sin årsstämma i dag. Under eftermiddagen röstade stämman för att ge styrelsen ansvarsfrihet för 2012.

Sent på eftermiddagen avslutades Telia Soneras årsstämma och i stort sett allt gick enligt valberednings och styrelsens förslag.

Den avgående styrelsen beviljades efter omröstning ansvarsfrihet för 2012, trots protester från Aktiespararna. Carl Rosén, vd för Aktiespararna, anklagade Telias största ägare, svenska staten, för att godkänna samarbete med diktaturer genom att rösta för ansvarsfrihet, och syftade på Telias omstridda affärer i Uzbekistan.

Stämman röstade även för att tillsätta valberedningens förslag till en till största delen ny styrelse under ledning av den nya ordföranden Marie Ehrling.

Hela stämman präglades av mutbrottsanklagelserna mot bolaget, säger Ekots ekonomireporter Claes Aronsson som bevakat stämman.

– Varje tal som har hållits på stämman har genomsyrats av de här mutanklagelserna, både av styrelseordförande och vd, men också i ägarnas tal och framför allt i småspararnas tal, det är de som kommit med de riktigt giftiga frågorna, säger Claes Aronsson.

Intresset för stämman, som hölls på Cirkus i Stockholm, var stort bland aktieägare som köade utanför för att komma in. En av dem var Anita Bergman som tycker att affärerna i Uzbekistan med misstänkta mutbrott är "väldigt negativt". Men hur hon ska göra med sina aktier vet hon inte.

– Jag har ju köpt dem för dyra pengar, så man vet inte hur man ska göra, det är minus hur man än gör.

Folke Höjmar, ordförande för Telia Sonera aktieägarförening, är säker när han svarar på vilken den viktigaste frågan på stämman är.

– Det är att återfå förtroendet för Telia Sonera som ett stort börsbolag och dessutom att det ska vara en större öppenhet från bolagets ledning, vd och styrelse.

– Jag hoppas på att ta reda på hur den nya styrelsen kommer att agera och framför allt hur staterna kommer att agera framöver, för nu gäller det att det här bolaget tar större ansvar än tidigare, sa Folke Höjmar strax innan stämman drog igång.

Reportrar: Ulrika Beck-Friis, Claes Aronsson, Julia Milder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".