Jean-Marie Le Pen är ledare för Nationella Fronten Frankrike och kräver nu hela regeringen avgång.

Kräver regeringens avgång efter skattebrott

Presidenten bestört och ilsken
1:02 min

I Frankrike kräver nu Nationella Frontens ledare Marine Le Pen att hela regeringen avgår. Stormen kring den tidigare budgetministern Jérôme Cahuzac tilltar i styrka, sedan det har kommit fram att han faktiskt har haft ett odeklarerat bankkonto i Schweiz.

Det var med bestörtning och ilska, som jag igår kväll fick höra Jérôme Cahuzacs bekännelse, sa Frankrikes president Francois Hollande. Den tidigare budgetministern har svikit alltifrån Frankrikes statschef till det franska folket, sa han, medveten om att det nu gungar under fötterna på honom och hans socialistregering.

Jérôme Cahuzac hade ett odeklarerat bankkonto i Schweiz, precis som internettidningen Mediapart påstod. Det känsliga i detta var att han fick posten som budgetminister och därmed blev ansvarig för just jakten på skatteflyktingar. Han nekade länge, men avgick häromveckan. Igår kväll kom sanningen.

Nu ställs frågan om finansministern Pierre Moscovici skyddade sin kollega:

Det menar internettidningens chefredaktör Edwy Plenel i morse i radio, medan finansministern försökte avvisa anklagelserna. President Hollande bedyrade i TV att Cahuzac inte fått något skydd utan endast blivit trodd om sin oskuld:


Opinionssiffrorna för socialisten Francois Hollande är sämre än för någon tidigare president efter samma tid vid makten. Skandalen nu innebär ett stort och allvarligt nederlag för socialisterna och kan kanske leda till att fler huvuden får rulla. Nationella Frontens ledare Marine Le Pen kräver socialistregeringens avgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".