Foto: Jessica Gow/Scanpix

4 000 lever med spärrat personnummer

Stal politikers identitet – betalade reseräkningar
1:43 min

Antal kapade personnummer har fyrfaldigats. Mer än 4 000 svenskar lever med spärrat personnummer.

En av anledningen till den stora ökningen är att användningen av e-legitimationer ökar och därmed kapningarna. Säkerheten är dålig.

Att folk gör inköp i andras namn har blivit ett vanligare fenomen.

– Jag fick kreditupplysningar på posten. Då fick jag reda på att någon hade gjort stora köp i mitt namn. För 17 370 kronor exakt, säger David Klaesson, efter att han upptäckt att någon gjort inköp i hans namn.

Klas stal en politikers identitet och reste på dennes bekostnad.

– När jag registrerade mig själv hos SL, så tyckte jag att det såg alldeles för enkelt ut och att det fanns en lucka i hela hanteringen. Så då köpte jag ett kontantkort och så registrerade jag det på en politiker.

För att undvika identitetsstöld på nätet är det viktigt att man har virusskydd, brandvägg och krypterad nätuppkoppling till datorn. Använder man e-legitimation så kan informationen lagras i så kallade cookies. Dessa går att rensa bort från datorn.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta: Bedrägerispärr

  • Flera kreditupplysningsföretag erbjuder en bedrägerispärr som innebär att kreditgivare inte kan göra en kreditupplysning.
  • Enbart personer som blivit utsatt för bedrägeri eller försök till bedrägeri kan registrera en bedrägerispärr. Det beror på lagstiftning som säger att en person måste vara tillgänglig i kreditupplysningsregistret. En polisanmälan måste kunna visas upp.
  • Det går när som helst att häva spärren, temporärt eller permanent.
  • Hos företagen UC och Soliditet är bedrägerispärren kostnadsfri.
  • Du är endast skyddad hos det specifika företag där spärren lagts.

Källa: UC, Soliditet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".